latinica  ћирилица
26/09/2018 |  10:35 ⇒ 10:38 | Аутор: СРНА

Хрватски конзервативци и либерали траже забрану рада недјељом

Конзервативна удружења у Хрватској траже забрану рада недјељом, уз објашњење да је то дан који свако треба да проведе са породицом.
Радно вријеме - Фото: илустрација
Радно вријемеФото: илустрација

Либерални медији и личности страхују да би таква забрана увела Хрватску међу најконзервативније земље Европе, чије власти дозвољавају прејак утицај Католичке цркве.

Приче о забрани рада продавница и шопинг центара недјељом јавља се сваких неколико мјесеци, а јавност је око свега подијељена.

Поборници забране тврде да радна недјеља, заправо, дискриминише жене, с обзиром на чињеницу да су управо оне највише запослене у продавницама.

Најгласнији заговорник забране радне недјеље јесте конзервативно удружење "У име породице", које већ тражи потпуну забрану абортуса, али се залаже и за политичке измјене које странке националних мањина /српске прије свега/ стављају на маргину одлучивања у парламенту.

Осим католичке цркве и удружења блиских њој, за забрану радне недјеље залажу се и неки синдикати.

Аргументи поборника забране могу се свести на неколико аргумената: радници у продавницама су мало плаћени и често их израбљују, недјеља им често није додатно плаћена, а одраде више недјеља него њихове колеге у ЕУ.

Противници забране рада недјељом упозоравају на бројне економске опасности.

Они указују на чињеницу да недјељом не раде само продавице и да су ту и бројни конобари у кафићима или ресторанима те многа друга занимања попут возача аутобуса или камиона, а њих нико не штити.

Многи у Хрватској склонији су забрани рада недјељом, што показју и анкете на разном порталима, па чак и либералним.

За неке аналитичате то значи да се Хрватска, у сваком погледу, окреће традиционалним и конзервативним начинима функционисања друштва.