latinica  ћирилица
26/09/2018 |  11:53 ⇒ 12:10 | Аутор: СРНА

Шеранић: Пројекат "Хоризонт 2020" важан за Српску

Министар науке и технологије Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас да пројекат "Хоризонт 2020" обухвата све секторе гдје истраживање и иновације могу допринијети привредном развоју, те да је из више разлога важан за Српску.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

"Тај пројекат је битан за Српску и њене истраживаче из више разлога, међу којима је и тај да омогућимо и видимо на који начин да помогнемо кориштењу средстава из овог пројекта, који је прије свега осмишљен да кроз иновације и науку допринесе развоју Европе, а доступан је и нама у Српској", навео је Шеранић.

Он је новинарима у Бањалуци током одржавања дводневне радионице под називом "Дани припреме приједлога пројеката `Хоризонт 2020`" рекао да се значај овог пројекта огледа и у томе што је радионица овог типа организована у Бањалуци, чиме се учинило доступним то да се науче писати пројекти у оквиру овог пројекта.

"Још једна ствар која је важна је та да се Министарство кроз те активности окреће ка реализацији Стратегије научно-технолошког развоја Српске, јер се све то уклапал у циљеве те стратегије са аспекта интернационалнизације науке и приступа интердисциплинарности и иновантности у науци унутар Српске", додао је он.

Руководилац Центра за макроекономију и унапређење пословања у Привредној комори Српске Оливера Радић истакла је да Привредна комора, када је ријеч о пројекту "Хоризонт 2020", пружа подршку одржавању радионица и семинара који омогућавају заинтересованима да аплицирају према фондовима ЕУ.

Она је додала да Привредна комора Српске већ активно учествује у том пројекту као један од партнера који реализује програм Европске мреже предузетништва Републике Српске, гдје посдтоји конзорцијум састављен од партнерских институција, као што су Привредна комора, Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа, бањалучки Иновациони центар и оба јавна универзитета.

"Заједнички реализујемо такозвани Радни пакет четири који се финансира из пројекта `Хоризонт 2020` и који је намијењен иновацијама и унапређењу истраживачких капацитета", навела је Радићева.