latinica  ћирилица
26/09/2018 |  14:00 | Аутор: СРНА

Уставни суд Српске: Одбијене иницијативе за оцјену уставности више закона

Уставни суд Републике Српске није прихватио иницијативе за оцјену уставности Закона о насљеђивању, Закона о привредним друштвима, као ни Закона о платама запослених у органима управе Републике Српске.
Уставни суд Републике Српске - Фото: РТРС
Уставни суд Републике СрпскеФото: РТРС

На данашњој сједници, Уставни суд није прихватио иницијативе ни за оцјену уставности Закона о извршном поступку, Закона о кривичном поступку, Закона о судским таксама и Закона о измјенама и допунама Закона о судским таксама, као и оцјену појединих подзаконских нормативних аката.

Уставни суд је утврдио и да поједине одредбе Статута Савеза синдиката Републике Српске нису у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о удружењима и фондацијама Републике Српске.

"Истом одлуком утврђено је да измјене и допуне Статута Савеза синдиката Републике Српске од 11. маја ове године нису у сагласности са наведеним вишим нормативним актима", саопштено је из Уставног суда.

Уставни суд је оцијенио да је неусаглашеност оспорених одредаба резултат тога што оне немају правни основ у хијерархијски вишем законском акту, због чега нису у функцији спровођења закона, те из њих не могу проистицати права и обавезе субјеката права, односно ради тога што је измјене и допуне Статута донио ненадлежан орган.

Уставни суд је утврдио да је, нормирајући на овај начин, доносилац оспорених статутарних одредаба поступио супротно загарантованом уставном начелу владавине права и подјеле власти.