latinica  ћирилица
26/09/2018 |  14:11 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Митрополит Иларион: Став СПЦ према украјинском питању да заузму и друге цркве

Митрополит волоколамски Иларион, други човјек Руске православне цркве, коме је у Београду уручен почасни докторат Универзитета у Београду, рекао је да је позиција Србије и Српске православне цркве према украјинском питању веома исправна и да се нада да ће и друге цркве заузети исти став.
Митрополит Иларион у Београду (Фото: СПЦ) -
Митрополит Иларион у Београду (Фото: СПЦ)

Митрополит волоколамски Иларион је рекао да легитимизација раскола у Украјини, чиме се, нажалост, бави патријарх васељенски Вартоломеј, не може да обједини украјинске вјернике, него ће, напротив, створити нове расколе и не само међу православним вјерницима у Украјини, већ и у читавом свјетском православљу, што се већ дешава.

"Надамо да се то неће догодити и да ће као и поново солидарна позиција помјесних православних цркава спријечити такав развој догађаја. Заједничким напорима успјећемо да сачувамо јединство православља", нагласио је митрополит Иларион након додјеле доктората.

На подсјећање да је упозоравао на могућност крвопролића и питање колико је опасна ситуација у Украјини, руски митрополит је рекао да православни вјерници штите и штитиће своје светиње, пренио је "Спутњик".

"И зато ако неко покуша да насилним путем одузме те светиње, а то се, нажалост, већ дешава, и ако дође до легимизације раскола, све ће се то само заоштрити, људи ће устати у заштиту својих светиња", изјавио је митрополит Иларион.

Одговарајући на питање да ли су покушаји расколничких цркава у Украјини, Црној Гори и Македонији да се изборе за признање природан процес настанка младих држава или су то "обојене револуције" које су прешле из политичке у црквену сферу, митрополит Иларион је рекао да политичари не треба да се мијешају у црквена питања.

Он је рекао да данас представници САД веома активно подржавају аутокефални процес у Украјини, али да амерички предсједник Доналд Трамп не каже да све православце Америке треба објединити у једну цркву.

"То му не пада на памет. А ако би му и пало, не мислим да би то подржали амерички вјерници или политички естаблишмент. У Украјини је то нормална ствар, предсједник одлучује каква црква да буде, кога да утјера у ту цркву и са нашег становишта то је потпуно ненормално", додао је руски митрополит.

Он је закључио да црквена питања треба да се рјешавају црквеним путем.