latinica  ћирилица
04/10/2018 |  16:08 | Аутор: СРНА

Шеранић: У Српској храна препозната као стратешки приоритет

Министар науке и технологије Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да је, са аспекта Српске, храна препозната као један од стратешких приоритета, што се одражава у припреми стратегије паметне специјализације наредне године која би требало да покаже одређене правце како да се унаприједи пољопривреда у Републици Српској.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Шеранић је данас на Деветом међународном пољопривредном симпозијуму "Агросим 2018" на Јахорини истакао да је овај скуп значајан не само за Републику Српску, већ за цијели регион, а и свијет јер одговара на одређене изазове које је и УН препознао, а то је производња хране и свега оног што је данашњем човјечанству потребно да напредује.

"Са аспекта науке и технологије, изазови су ту. Очекујемо да ће интернализација, којој овај конгрес доприноси, као интердисциплинарност, иновативност и изврсност, гдје имате прилику да упознате значајне људе из ове области, помоћи да и у Републици Српској, а и шире, имамо бољу продукцију и одговоримо на изазове који су пред нама", истакао је Шеранић.

Предсједник Организационог одбора Симпозијума Весна Милић рекла је да се овим скупом промовише и Република Српска, те пољопривреда и наука у 85 земаља на свим континентима.

Милићева је истакла да се научни радници труде да утичу на рурални развој Републике Српске, те нагласила да би надлежне институције све препоруке науке требало и да примијене, како би се помогло пољопривредним произвођачима, посебно у руралним подручјима.

"Ако немате младих људи на пољопривредним подручјима, онда све оно што ми урадимо нема никакву сврху, а једна од основа за останак младих људи јесте да им се омогући нормалан живот, да имају добре путеве, школе и другу инфраструктуру", нагласила је Милићева новинарима прије отварања скупа.

Професор на Пољопривредном факултету Универзитета у Београду Душан Ковачевић рекао је да се и на овом скупу, као и до сада, увијек говори о оном што је значајно у региону, али и у свијету.

"Имамо три уводна реферата који се односе на информационе технологије, биолошко сузбијање инсеката, те шта радити са отпадом јер је он све присутнији у пољопривреди, која је велики загађивач животне средине, али и потрошач природних ресурса", нагласио је Ковачевић.

Он је навео да трећина људи у свијету ради у пољопривреди, те нагласио да је у томе огроман значај.

Према његовим ријечима, овај четвородневни скуп у претходних неколико година препознат је и у региону и има шири, не само значај у земљама бивше Југославије, већ и у централној и другим дијеловима Европе.

Декан Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Дејана Станић рекла је да је "Агросим"међународни пољопривредни симпозијум који организује овај факулет у сарадњи са 30 институција и организација из различитих земаља.

Она је навела да се оваквим скуповима промовише Пољопривредни факултет, али и Универзитет у Источном Сарајеву, као и сама пољопривредна струка, у свим могућим областима јер се успоставља контакт са признатим свјетским стручњацима.

Према њеним ријечима, ове године је пријављено више од 1.200 радова из 85 земаља свијета, а они се односе на биљну производњу, органску пољопривреду, заштиту биља и безбједност хране, као и на заштиту животне средине и управљање природним ресурсима.

"Овај скуп представља идеалну прилику за размјену идеја, јачање постојећих и остваривање нових академских мрежа за успостављање међународне сарадње, различитих пројектних активности, те подстицај дијалога између академске заједнице и јавних институција, те приватног сектора, у погледу различитих трендова у агропрехрамбеном сектору", појаснила је Станићева.