latinica  ћирилица
05/10/2018 |  10:28 ⇒ 10:28 | Аутор: БЕТА

Србија- Наплата трошкова обраде кредита није дозвољена

Врховни касациони суд је новом одлуком потврдио да је недозвољена наплате трошкова обраде кредита, саопштило је удружење банкарских клијената Ефектива.
Електронско банкарство (фото: РТРС илустрација) -
Електронско банкарство (фото: РТРС илустрација)

"Банке су коначно изгубиле вишегодишњу битку у доказивању основаности наплате трошкове обраде кредита, јер је Врховни суд потврдио свој став да банка овај трошак може да наплати само ако је он реалан и само ако је корисник о њему претходно јасно и недвосмислено информисан, тако да ни на који начин не буде доведен у заблуду о којим трошковима је ријеч", наведено је у саопштењу.

Ефектива је указала да су банке морале да у понуди прије закључења уговора о кредиту наведу шта чини трошкове обраде кредита, а не само да то наплате у процентуалном износу. Банке су, како је наведено, "кориснике кредита доводиле у неравноправан положај, наплаћујући веће трошкове за обраду кредита већег износа, што је у свом ставу потврдила и Народна банка Србије".

Ефектива процјењује да су банке у Србији у посљедњих петнаестак година по основу наплате трошкова обраде кредита од својих корисника наплатиле неколико десетина милиона евра.

"Грађани сада у праницама могу да потражују повраћај тог новца, са затезном камтом. Застарјелости за ове спорове нема, јер је по ставу Врховног касационог суда ова одредба ништава, а ништавост уговорне одредбе не застарјева", навела је Ефектива.