latinica  ћирилица
06/10/2018 |  09:04 | Аутор: СРНА

Јункер: До новембра могућ договор о Брегзиту

Предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер сматра да би до новембра могао да буде постигнут договор између ЕУ и Велике Британије о Брегзиту.
Жан Клод Јункер - Фото: Screenshot
Жан Клод ЈункерФото: Screenshot

Јункер је у изјави за аустријске медије рекао да није сигуран да би споразум могао бити постигнут током октобра, али да је у протеклих неколико дана повећана шанса за постизање сагласности.

Одговарајући на питање да ли би споразум могао да буде постигнут до наредног састанка европских лидера средином октобра, Јункер је рекао да нису толико одмакли у преговорима, али да Брисел неће промијенити став у намјери да постигне договор са Лондоном.

Он је нагласио да је против изласка Британије из ЕУ без споразума, јер сматра то неће бити добро ни за Лондон нити за Брисел.

Британски министар за Европу и Сјеверну и Латинску Америку Ален Данкан изразио је оптимизам да бу договор могао бити постигнут прије децембра.

Велика Британија треба да изађе из чланства ЕУ 29. марта 2019. године, али још нема договора о бројним питањима, укључујући начин за избјегавање успоставе контроле на граници између Сјеверне Ирске и Ирске.