latinica  ћирилица
06/10/2018 |  09:52 ⇒ 13:37 | Аутор: СРНА

Љуљин: Српска може бити мост између Русије и ЕУ

Први замјеник губернатора Нижњег Новгорода у Русији Јевгениј Борисович Љуљин сматра да Република Српска може бити мост између Русије и ЕУ.
Евгениј Борисович Љуљин (фото: Capital.ba) -
Евгениј Борисович Љуљин (фото: Capital.ba)

Љуљин је нагласио да Русија има озбиљне намјере да се политички подржи курс Републике Српске, те да о томе говоре чести сусрети предсједника Српске Милорада Додика и Русије Владимира Путина.

"Наши народи имају вјековне коријене и то што сарађујемо резултат је те вјековне сарадње. Деведесете године прошлог вијека су биле тешке године у којима су се десили неки трагични догађаји и за руски и српски народ који су утицали на то да се удаљимо једни од других, али када се ситуација стабилизовала, наставили смо ту сарадњу", рекао је Љуљин за "Глас Српске".

Љуљин је навео да је прије годину дана делегација Републике Српске, коју је предводио министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, била на економском форуму у Нижњем Новгороду и да је тада договорено обнављање сарадње, те је напоменуо да Ђокић носи највеће заслуге за наставак и развој сарадње.

Он је подсјетио да је прије четири мјесеца потписан споразум о сарадњи између Републике Српске и Нижњеновгородске области, али да није оптимиста да ће сви бити реализовани.

"Већ смо практично договорили продају наше медицинске опреме, а разматрамо могућност покретања производње у Српској, надајући се да ћемо тако моћи да изађемо на тржиште ЕУ. Постоји и интерес да се формирају заједничке компаније за производњу и извоз намјештаја, озбиљне су перспективе и у хемијској и металској индустрији, као и у пољопривредном сектору", навео је Љуљин.