latinica  ћирилица
06/10/2018 |  11:19 ⇒ 15:40 | Аутор: СРНА

Обиљежавање Дана сјећања на страдалу српску сирочад

Српско народно вијеће и Вијеће српске националне мањине града Сиска организоваће данас Дан сјећања на страдалу српску ратну сирочад током Другог свјетског рата.
Страдање Срба - Фото: РТРС
Страдање СрбаФото: РТРС

Традиција обиљежавања овог дана обновљена је прије неколико година, а ријеч је о догађају у чијој су организацији до посљедњег рата учествовале образовне институције, а школарци са подручја Сиска и околине су на мјесту догађаја учили о страхотама усташког режима.

У Сиску је од 3. августа 1942. до јануара 1943. године функционисао посебан логор који се службено називао Прихватилиште за дјецу избјеглица.

На споменику на дјечијем гробљу наводи се податак да је на том мјесту сахрањено око 2.000 дјеце, али због изостанка било каквог систематског истраживања након Другог свјетског рата, није могуће са сигурношћу утврдити тачан број умрлих.

Представници Српског народног вијећа раније су навели да је кроз логор у Сиску прошло више од 6.000 дјеце, доби од два мјесеца до 12 година.

Дјечији логор у Сиску, највећи те врсте у Независној Држави Хрвасткој, налазио се под покровитељством "Женске лозе усташког покрета" и "Усташке надзорне службе".

Непосредно управљање "дјечијим прихватилиштем" било је у рукама усташе и љекара Антуна Најжера.

Обиљежавање Дана сјећања на страдалу српску ратну сирочад почеће у 12.00 часова на сисачком Дјечијем гробљу.