latinica  ћирилица
06/10/2018 |  13:21 ⇒ 18:54 | Аутор: СРНА

У УКЦ-у oтворена савремена сала за електрофизиологију срца

У Универзитском клиничком центру Републике Спске у Бањалуци данас је отворена савремена сала за електрофизиологију срца, чиме је највећа здравствена установа у Српској потврдила лидерску улогу у пружању здравствених услуга у овој области, те остварила још један историјски успјех.
УКЦ Бањалука - Фото: РТРС
УКЦ БањалукаФото: РТРС

Директор УКЦ-а Владо Ђајић рекао је новинарима да ће отварање ове сале допринијети побољшању здравља становника Републике Српске и смањити смртност када је ријеч о поремећају рада срца.

Начелник Клинике за кардиологију УКЦ-а Тамара Ковачевић Прерадовић рекла је да је ово круна модерне кардиологије и да грађани Бањалуке и Српске више неће морати да одлазе на лијечење у здравствене центре изван Српске.

Шеф Одјељења за електрофизиологију срца и поремећаја срчаног ритма УКЦ-а Драган Унчанин рекао је да су у овој здравственој установи јуче урађене три електрофизиолошке процедуре што је, како је нагласио, историјски дан и за УКЦ и здравствени систем Српске.

"С обзиром да су ово дуготрајне процедуре, а листе чекања дуге, на овај начин ћемо то скратити. С друге стране ове, процедуре и много коштају и на овај начин ћемо задржати новац у Српској, што није неважно", навео је он.

Када је ријеч о учесталости поремећаја ритма, рекао је он, то варира од случаја до случаја, али генерално до два одсто популације у одређеној животној доби пати од ових поремећаја.

"Неки поремећаји ритма се доводе у везу са малигним обољењима и понекад воде ка смртном исходу, тако да ово даје на значају у дијагностици, тим прије што је лијечење оваквих пацијената успјешним процедурама трајно и престаје потреба за конзумацијом лијекова", навео је Унчанин.

Електрофизиолог из Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" Дејан Којић рекао је да савремена кардиологија не може да се замисли без интервентне електрофизиологије и да подразумијева савремено лијечење пацијената са поремећајима срчаног ритма.

"УКЦ је добио модеран центар са савременом опремом, а има и екипу људи која ће квалитетно радити ове процедуре", навео је он.

Којић, који је и предсједник Радне групе за електрофизиологију Удружења кардиолога Србије, рекао је да се за двије године може очекивати да се у Бањалуци раде и најкомплекснији случајеви.