latinica  ћирилица
06/10/2018 |  16:12 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

У понедјељак нова академска година

Јавни универзитети у Српској и ове су године суочени са мањим бројем уписаних студената. На Универитету у Бањалуци уписано их је око 2.000, на Универзитету Источно Сарајево 1.244. Настава на оба јавна универзитета почиње у понедјељак.

На Бањалучком универзитету остало је слободно око 1.160 мјеста, а на Универзитету Источно Сарајево непопуњено је око 1.000 мјеста. Посљедица празнијих амфитеатара су демографија, одлазак на студије уиностранство, али и други фактори.

"Мислим да су у питању опште демографске прилике. Такође, данас су више него икада отворени различити универзитети широм Европе и других дијелова свијета. Мислим да студенти сматрају да им то отвара улазак на свјетско тржиште", сматра Марија, дипломац на Медицинском факултету у Фочи.

Највеће интересовање студената и ове је године превладало за медицинске факултете, чији су редови били попуњени већ на првим роковима.

Амфитеатар Правног факултета Бањалука нову академску годину почиње са 36 студената мање у односу на претходну, тако да је овдје уписано 136 студената од укупно 230 слободних мјеста за редовне студије.

"Једино гдје нисмо дјелимично задовољни је студијски програм здравствена њега, гдје нисмо попунили предвиђени број студената. Разлог је вјероватно што мали дио њих добије посао у здравственим установама у Српској", истиче Милан Кулић, декан Медицинског факултета у Фочи.

"Данас су доступнији сви услови студирања у већим срединама као што су Беч, Грац, Београд, па и Нови Сад, које могу понудити, чињеница је, ипак више него Бањалука која је мања средина", наводи Зоран Васиљевић, продекан за наставу Правног факултета у Бањалуци.

Из Ректората Универзитета Источно Сарејево истичу да у Српској на јавним универзитетима студира 21.745 студената, док је укупан број студената у Српској око 10.000 већи, из чега произлази да су многи од њих своје мјесто пронашли на приватним универзитетима и високим школама.

"Ми смо очекивали пад броја уписаних ове године. Смањење у односу на прошлу годину је за око 10 одсто, због неповољних друштвених околности и прилика које су се одразиле на живот и функционисање Универзитета", рекла је Вера Ћервиз Нишић проректор Универзитета Источно Сарајево.

Из Министарства просвјете наводе да је у посљедње четири године у образовање и културу у Српској уложено око 90 милиона КМ.

Отворени су нови студентски домови, а обнављају се и студентски павиљони. Истичу и да је наставни план и програм потребно више ускладити са тржиштем рада.