latinica  ћирилица
06/10/2018 |  21:07 ⇒ 07/10/2018 | 07:19 | Аутор: СРНА

Касарна у Хаџићима до половине октобра спремна за мигранте

Касарна "Ушивак" у сарајевској општини Хаџићи до половине октобра биће спремна за пријем првих миграната који се тренутно налазе у БиХ, потврђено је из Међународне организације за миграције.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Капацитет центра је 400 кревета, а до сада је постављено 37 од планираних 66 контејнера.

"У наредних десет дана стећи ће се услови за пријем миграната. Тачан датум пријема у центар биће одређен у сарадњи са Службом за послове са странцима БиХ и осталим партнерима у пројекту", речено је порталу Кликс.ба у ИОМ-у.

Служба за послове са странцима, односно Министарство безбједности БиХ је надлежно за критеријуме и регистровање миграната.

Они који буду смјештени у касарни "Ушивак", осим основних услова за живот, имаће прилику да учествују у бројним активностима.

Влада Федерације БиХ је у јуну касарну "Ушивак" са припадајућим земљиштем дала на кориштење, без накнаде, Савјету министара за потребе Министарства безбједности за смјештај миграната који се налазе на територију БиХ.

Шеф ИОМ-а у БиХ и субрегионални координатор ове организације за западни Балкан Питер Ван дер Оверарт и вицегувернер Развојне банке Савјета Европе Марија Санчез-Јебра Алонсо потписали су Уговор о гранту вриједном милион евра за опремање центра за мигранте у Хаџићима.

Новац је намијењен за организовање потпуно опремљеног центра за 400 особа, грант је додијељен Савјету министара, али пројект имплементира ИОМ.

У БиХ је до сада евидентирано 14.969 миграната, намјеру за азил изразило је њих 13.958, али је захтјев за азил поднијело њих 399.