latinica  ћирилица
07/10/2018 |  18:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Столтенберг: Хрватска савезница, Србија важан партнер

Шеф НАТО-а Јенс Столтенберг сутра из Београда одлази у Загреб, гдје ће га примити предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић, а уочи посјете поручује да је за НАТО Хрватска цијењена савезница, а Србија важан партнер.

- Хрватска је врло цијењена савезница јер придоноси нашој заједничкој безбједности, нашој колективној одбрани" - рекао је он, подсјетивши да су хрватски војници присутни у балтичкој регији, а учествују и у мисијама НАТО на Косову и у Авганистану.

Упитан о могућем прекрајању граница између Србије и Косова што би утицало је на Мисију НАТО на Косову, Столтенбер каже да Алијанса предност даје дијалогу и да не жели да коменатрише хипотетичке сценарије.

- Прерано је за нагађања. Наша је порука да подржавамо нормализацију односа између Приштине и Београда, подржавамо дијалог који смо помогли да започне, присутни смо на Косову с КФОР-ом и имамо канцеларију у Београду. Не мислим да би било од неке помоћи том процесу када бих ја сада коментирасао различите хипотетичке сценарије - рекао је Столтенберг.

Односе НАТО и Србије цијени као партнерске, те напомиње да сматра да је важно имати партнерство са Србијом.

- Ми помажемо Србији у уништавању њиховог наоружања и обуци њихових миротвораца, а Србија даје одређену подршку НАТО одржавањем вјежби, али помаже нам и у неким активностима које имамо у јачању ирачких снага безбједности, обуком у подручју војне медицине - закључио је шеф НАТО.