latinica  ћирилица
07/10/2018 |  18:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Летонија- Побједа проруске странке

На парламентарним изборима у Летонији побиједила је опозициона, проруска љевичарска странка Хармонија са 19,8 одсто гласова. Прозападна либерална Партија за развој има подршку 12 одсто бирача.
Рига (фото:visitlithuania.ne) -
Рига (фото:visitlithuania.ne)

Очекује се да ће се Хармонија, која ужива подршку велике руске мањине у тој балтичкој земљи, суочити с потешкоћама у формирању владајуће коалиције, након гласања у којем су нове популистичке партије доживеле успон, а владајуће странке пад, преноси АП.

Популистичке странке КПВ ЛВ и Нова конзервативна странка укупно су освојиле 27,9 одсто гласова, наводи Би-Би-Си, уз напомену да су се оне раније договориле како би Хармонију изоставиле из владе.

Владајућа центристичка коалиција премијера Мариса Кучинског освојила је 27 одсто гласова. Подршка им је опала због незадовољства јавности резултатима борбе против корупције и прања новца.

Аналитичари кажу да би Хармонија сада могла да оформи владу, ако удружи снаге с популистичким партијама, а коалициони преговори би могли да трају недјељама.

Ова проруска странка ће имати 24 мјеста у 100-чланом парламенту, док ће Нова конзервативна партија имати 16, а КПЦ ЛВ 15 посланика.

- Без Хармоније није могућа ниједна коалициона комбинација која би била способна и стабилна - рекао је агенцији њен предсједник Нилс Ушаков, иначе градоначелник Риге.

Хармонија је саопштила да жели да Летонија остане у ЕУ и НАТО-у, али и да има ближе економске везе с Русијом.

Ова странка је врло популарна у русофоној мањини и освајала је велики број гласова, али није била у влади јер су све друге странке одбијале да са њом сарађују, замјерајући јој сувише пријатељски став према Русији.

Проруска мањина чини око 25 одсто од око два милиона становника у тој бившој совјетској републици.