latinica  ћирилица
07/10/2018 |  21:04 ⇒ 21:30 | Аутор: СРНА

Директор Интерпола поднио оставку

Директор Интерпола Менг Хонгвеј, који је у Кини под истрагом због кршења закона, поднио је оставку, саопштено је из међународне полицијске организације.
Интерпол - Фото: илустрација
ИнтерполФото: илустрација

Генерални секретаријат Интерпола у Лиону примио је оставку Хонгвеја, а она одмах ступа на снагу, наведено је у саопштењу.

Из Интерпола истичу, да ће Јужнокорејанац Ким Џонг Јанг бити именован за вршиоца дужности предсједника организације, док ће нови предсједник бити именован на стастанку Интерпола у Дубаију, који се одржава од 18. до 21. новембра.

Раније данас, дисциплинарни орган кинеске владајуће Комунистичке партије саопштио је да је пдиректор Интерпола Менг Хонгвеј под истрагом због сумње да је кршио закон, а ријеч је, иначе, о високом кинеском званичнику, чији је нестанак пријавила његова супруга прије десетак дана.

Менг Хонгвеј, који је замјеник кинеског министра за јавну безбејдност, "осумњичен је за кршење закона и тренутно је под надзором и истрагом" новог кинеског тијела за борбу против корупције, Националне надзорне комисије, наводи се у саопштењу.

Ово саопштење је служба кинеске Комунистичке партија надлежна за корупцију и политичку нелојаност објавила вечерас на свом сајту.

Истовремено, Менгова супруга је данас у Лиону изјавила да јој је супруг прије него што је нестао у Кини послао фотографију ножа. У својој првој изјави за јавност она је рекла да вјерује да је њен супруг, шаљући јој фотографију ножа, покушао да јој каже да је у опасности, преноси АП.

Грејс Менг је рекла да није била у контакту са супругом откако јој је поруку послао 25. септембра.

Интерпол је јуче званично затражио од Кине информације о Менгу Хонвеију, који је нестао током посјете својој домовини.