latinica  ћирилица
08/10/2018 |  09:41 ⇒ 12:52 | Аутор: СРНА

Додик: У Сарајеву ћу јачати позицију Српске и српског народа

Лидер СНСД-а Милорад Додик, који је прогласио побједу на изборима за српског члана Предсједништва БиХ, поручио је да ће на тој функцији покушати да ојача позицију Српске и српског народа у цијелости, као и да ће се борити за уставност, укидање високог представника и одлазак странаца из Уставног суда БиХ.
Милорад Додик (Фото:  В. Трипић,  Вечерње новости) -
Милорад Додик (Фото: В. Трипић, Вечерње новости)

Додик је рекао за РТС да, ако БиХ хоће да буде суверена земља и у међународном капацитету, онда мора да ради без високог представника, те нагласио да ће тражити да укидање институције високог представника буде званичан став Предсједништва БиХ.

И странци морају да оду из Уставног суда БиХ, изричит је Додик, који каже да ће то бити један од његових првих захтјева.

"Ако не буде дијалога, нема разлога да ја прихватим било шта што они мисле да треба да се уради. Уколико буду хтјели да имају дијалог, дијалог ће и имати. Ако желе да направе мало јачу Бих, онда морамо да избацимо високог представника", нагласио је Додик.

Он је навео да ће покушати својим дипломатским контактима да обезбиједи подршку за то и истакао да Русија и већина земаља то прихватају, да се Србија слаже, као и Хрватска.

"Остало је још да се сложе САД, али је овдје још стара администрација, са рецидивима прошлости. Покушаћу да напишем писмо предсједнику САД Доналду Траму и затражим подршку да се укине функција високог представника", рекао је Додик.

Додик је рекао да жели да захвали предсједнику Србије Александру Вучићу са којим је разговарао о резултатима избора и који му је већ честитао.

"Захваљујем на свој помоћи и пажњи коју Србија има према Републици Српској. Знам да је било доста интереса у Србији за ове резултате избора у Српској и БиХ", рекао је Додик.

Додик, који је актуелни предсједник Републике Срске, рекао је да је Српској одузето 80 одсто надлежности по броју, али не значи да је то дефинитивно.

"Имамо Устав, који је формални акт. Имамо другу праксу коју су нам наметнули високи представници и неки други фактори. То не значи да је то уставно. Ја ћу се борити за уставност", нагласио је Додик.

Говорећи о побједи кандидата Демократског фронта Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ, Додик је рекао да је једини легитиман представник Хрвата у БиХ Драган Човић.

"Ово је калкулација и спекулација, ако је то тако, ја то не могу да потврдим. Мислим да је то грешка Бошњака и бошњачке политичке елите. Нису то смјели урадити, имајући у виду положај хрватског народа и да је у том погледу конститутивност хрватског народа угрожена и потпуно доведена у питање", сматра Додик.

Он је рекао да ће се видјети шта ће бити даље и нагласио да је Комшић могао само да добије гласове Бошњака, чиме је послата порука да Бошњаци желе сада код Хрвата, а касније код Срба да креирају подобне Србе и Хрвате за дугорочне интересе централизације.

Одговарајући на питање како ће учествовати у раду Предсједништва БиХ и да ли ће, као је најављивао, радити преко видео линка и из Источног Сарајева, Додик је рекао да не искључује могућност да некад буде у згради Предсједништва БиХ.

Додик је за нашу Телевизију, након проглашења побједе на изборима, рекао да је Република Српска за њега изнад свега и да је његов циљ јачање Српске, на чему ће радити у сваком моменту.