latinica  ћирилица
08/10/2018 |  09:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Србија остаје војно неутрална

Предсједник Србије Александар Вучић поновио је данас да је Србија војно неутрална земља и да ће чувати своју војну неутралност, али и сарађивати са НАТО.
Вучић са Столтенбергом, архив - Фото: РТС
Вучић са Столтенбергом, архивФото: РТС

Он се захвалио генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу што ни на који начин није желио да утиче на одлуку Србије, и на њено независно и самостално одлучивање гдје и како жели да буде у будућности.

"Желим да се захвалим генералном секретарау НАТО због подршке у организовању ове вјежбе и на чињеници да ни једног секунда, а имали смо дуге разговоре, ни на који начин није желио да утиче на одлуку Србије, на њено независно и самостално одлучивање гдје и како жели да буде у будућности", рекао је Вучић.

Он је додао да Србија добро сарађује и сарађиваће са НАТО, као што има добре односе и са Русијом и Кином.

"Србија се налази у посљедњој фази стварања и прихватања ИПАП 2018/20 и то је нешто на чему ће Србија да ради. Хоћемо, желимо и морамо, без обзира на болну те тешку историју, да због будућности наших грађана имамо добре односе", закључио је он.

Важно да можемо једни другима да помогнемо

Међународна теренска вежба управљања посљедицама ванредних ситуација "СРБИЈА 2018" почела је данас у Младеновцу, а предсједник Србије је изјавио да је у ванредним ситуацијама најважнија брза рекација и да можемо једни другима да помогнемо.

Вучић је пожелио добру вежбу и њену успјешну реализацију.

Истакао је да је поносан што се таква вјежба први пут одржава у Србији и што ће представници 38 земаља радити заједно, зближити се и омогућити међусобну помоћ у ванредним ситуацијама.