latinica  ћирилица
08/10/2018 |  10:37 ⇒ 10:42 | Аутор: СРНА

Отворена међународна вјежба за ванредне ситуације "Србија 2018"

Међународна теренска вјежба управљања посљедицама ванредних ситуација "Србија 2018" отворена је данас у Младеновцу у присуству предсједника Србије Александра Вучића и генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга.
Вучић и Столтенберг на вјежби "СРБИЈА 2018" (Фото: Танјуг) -
Вучић и Столтенберг на вјежби "СРБИЈА 2018" (Фото: Танјуг)

Вучић је истакао да је поносан што се таква вјежба први пут одржава у Србији и што ће представници 38 земаља радити заједно, зближити се и омогућити међусобну помоћ у ванредним ситуацијама.

"Ово је једна од највећих вежби оваквог типа", рекао је Вучић.

Он је указао да је Србија видјела колико је важна међусобна помоћ када су биле поплаве 2014. године и када су у помоћ из иностранства дошла 22 тима са више од 600 спасилаца.

Вучић је поновио да је Србија војно неутрална земља и да ће чувати своју војну неутралност, али и сарађивати са НАТО-ом, те захвалио Столтенбергу на подршци таквом ставу Београда.

"Желим да се захвалим генералном секретару НАТО-а због подршке у организовању ове вежбе и на чињеници да ниједног секунда, а имали смо дуге разговоре, ни на који начин није желео да утиче на одлуку Србије, на њено независно и самостално одлучивање где и како жели да буде у будућности", рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија добро сарађује и сарађиваће са са НАТО-ом, као што има добре односе и са Русијом и Кином.

"Србија се налази у последњој фази стварања и прихватања ИПАП 2018/20 и то је нешто на чему ће да ради. Хоћемо, желимо и морамо, без обзира на болну и тешку историју, да имамо добре односе због будућности наших грађана", закључио је Вучић.

Вјежбу, која ће се одржавати на подручју Младеновца, Сопота и Аранђеловца од данас до 11. октобра, организују Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије и Евроатлантски координациони центар за ванредне ситуације НАТО-а.

У овој међународној цивилној теренској вјежби око 2.000 учесника из 38 земаља увјежбаваће широк спектар операција уклањања посљедица ванредних ситуација.

На вјежби ће учествовати и специјализоване јединице за заштиту од радиолошке, хемијске и биолошке опасности и за заштиту и спашавање на води и под водом Управе Цивилне заштите Републике Српске.