latinica  ћирилица
08/10/2018 |  12:27 ⇒ 12:31 | Аутор: СРНА

Нобела за економију добили Американци Нордхаус и Ромер

Американци Вилијам Нордхаус и Пол Ромер овогодишњи су добитници Нобелове награде за економију за интегрисање климатских промјена и технолошких иновација у макроекономске анализе, саопштила је данас Шведска краљевска академија наука.
Вилијам Нордхаус и Пол Ромер (Фото: Nobel Media) -
Вилијам Нордхаус и Пол Ромер (Фото: Nobel Media)

"Њихова сазнања значајно су проширила обим економске анализе конструисањем модела који објашњавају како се одвија интеракција тржишне економије са природом и знањем", саопштила је Академија.

Добитници ће подијелити новчану награду од милион долара.

Академија наводи да Нордхаусово истраживање показује да је глобална униформна шема карбонских пореза наметнута свим државама најефикаснији лијек за проблеме које изазивају емисије гасова.

Ромерово истраживање положило је темељ онога што сада називамо "ендогеном теоријом раста", која је донијела нова истраживања у области регулација и политике која охрабрује нове идеје и дугорочни просперитет, наводи се у образложењу.

Нобелова награда за економију установљена је 1968. године и није била дио оригинане групе признања која су набројана у тестаменту шведског индустријалца Алфреда Нобела 1895. године.