latinica  ћирилица
08/10/2018 |  18:54 ⇒ 09/10/2018 | 09:47 | Аутор: РТРС

Васић: СДС и ПДП направили катастрофалну грешку водећи пробосанску политику

Политички аналитичар Рајко Васић рекао је за РТРС да је изборни резултат СНСД-а очекиван и нимало изненађујући.

- Ја сам рекао, када је Вукота Говедарица назвао Жељку Цвијановић "усташком унуком", да ће она имати 30.000 гласова више од њега, а Додик још више од те цифре у односу на Иванића - рекао је Васић.

Он је навео да бирачи одлуке доносе на пола мандата власти, те да су у том смислу, локални избори били јасан знак исхода општих избора.

- Ништа се код бирача није промијенило на овим изборима. Након 2005. године, када је Чавић дао мандат Додику, кренула је једна константана линија националне политике у Републици Српској. Она још није дефинисана као национални интерес, али је кренула политика самосталности, политика Републике Српске као саставног дијела БиХ, али не као нечега што је под Босном и Херцеговином и Сарајевом - истакао је он.

Васић је рекао да су СДС и ПДП направили катастрофалну грешку водећи пробосанску политику, јер су се на тај начин супротставили генералној националној линији у Српској.

- Нису могли да побиједе, на тај начин се не може побиједити - истакао је он.

Говорећи о мијешању страних фактора у изборни процес у БиХ, Васић је нагласио да је уплитање Запада у изборе неупитно и да је то начин држања БиХ у расулу и под контролом, како се не би окренула ка Русији.