latinica  ћирилица
09/10/2018 |  10:28 | Аутор: СРНА

Медведев: Русија ће се борити за своје мјесто на међународној сцени

Русија ће се борити против покушаја других земаља да поремете њене активности на међународној сцени, рекао је руски премијер Дмитриј Медведев у чланку за лист "Економска питања".
Дмитриј Медведев (фото: © Sputnik/ Alexander Astafyev) -
Дмитриј Медведев (фото: © Sputnik/ Alexander Astafyev)

"Сваки пут када наша земља постане активна на међународној сцени, увијек се суочава са покушајима ометања и поткопавања. Не можемо да игноришемо ове тенденције и активно ћемо се борити за добро мјесто у свјетској економији и политици", написао је Медведев.

Он је додао да је груба политизација међународних економских односа још једна посљедица турбулентног периода.

"Приступ базиран на сили, трговинским ратовима, вјештачким баријерама које нису у складу са економским прорачунима, као и политички мотивисаним препрекама на путу узајамно корисних пројеката, сада је постао реалност и то морамо да узмемо у обзир", сматра Медведев.

Он је додао да постоји још један тренд у свјетској економији који је фундаменталан и дугорочан.

"То је растућа интеграција и међузависност тржишта, сфера, сегмената, производње и услуга, као и колосално растућа међузависност енергетских и финансијских, као и тржишта транспортних услуга и информисања", рекао је Медведев, пренио је ТАСС.

Руски премијер је истакао да ће економија у будућности бити све више глобализована, иако темпо тог процеса може да се мијења.