latinica  ћирилица
09/10/2018 |  10:37 ⇒ 11:19 | Аутор: СРНА

Кријумчари људи наплаћивали мигрантима 4.000 евра

Припадници Граничне полиције БиХ су у оквиру акције "Центар" идентификовали још десет особа које су учествовале у незаконитим активностима с циљем кријумчарења миграната из БиХ у Хрватску.
Гранична полиција - Фото: РТРС
Гранична полицијаФото: РТРС

За кријумчарење преко границе БиХ су наплаћивали 1.500 евра по особи, док су за кријумчарење до Италије узимали 4.000 евра, саопштено је из Граничне полиције БиХ.

Документовано је да је ова организована група кријумчарила мигранте који су у БиХ ушли на подручју Вишеграда и Бијељине, док су их у Хрватску покушали пребацивати на подручју западне Херцеговине.

Странци који су плаћали услуге превоза и илегалног преласка границе у највећем проценту су економски мигранти, радно способни и пунољетни мушкарци из Ирана, Ирака, Авганистана и Пакистана.

Из Граничне полиције БиХ раније је саопштено да су јутрос извршени претреси на подручју Сарајева и Мостара и том приликом због кријумчарења људи ухапшена су двојица држављана Пакистана, држављанин Ирана и држављанин БиХ.

Прикупљање и обрада информација акције "Центар" почеле су у јулу.

Четворица осумњичених биће предата Тужилаштву БиХ.

С циљем одвраћања држављана високог миграцијског ризика који на илегалан начин покушавају ући у БиХ, полицијски службеници Граничне полиције БиХ уз појачане мјере и детаљне прегледе теретних возила која долазе из Србије и Црне Горе, активно прикупљају податке о организованим криминалним групама које стичу противправну имовинску корист за превоз и кријумчарење миграната, истакнуто је у саопштењу ове полицијске агенције.