latinica  ћирилица
09/10/2018 |  11:56 ⇒ 11:59 | Аутор: СРНА

Потписан споразум о сарадњи са Бизнис-клубом

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин и предсједник Бизнис-клуба Бањалука Бранко Кецман потписали су данас у овом граду Споразум о сарадњи.
Радослав Гајанин и Бранко Кецман - Фото: СРНА
Радослав Гајанин и Бранко КецманФото: СРНА

Гајанин је након потписивања новинарима рекао да је стратешки циљ Универзитета побољшање извођења практичне наставе за све студенте, а један од услова за остваривање тог циља је и потписивање уговора о пословној сарадњи са одговарајућим предузећима.

"Овај споразум омогућиће нашим студентима извођење дијела практичне наставе, да би студенти по завршетку одговарајућих студијских програма били спремни, непосредно по завршетку студија, да адекватно ступе у рад", навео је Гајанин.

Он очекује интензивну сарадњу са предузећима и велико интересовање и студената и предузећа.

"Споразум би требао да обезбиједи адекватно практично образовање наших студената и лакше запошљавање у компанијама бањалучке регије и Републике Српске", истакао је Гајанин.

Он је додао да ће од практичног рада студената имати корист и компаније и студенти који ће им се моћи представити као њихови будући радници, те подсјетио да Универзитет овакву сарадњу већ има са Градом Бањалука.

Према његовим ријечима, запошљавање свршених студента спријечиће њихов одлазак из Српске.

Он је, одговарајући на новинарско питање како ће бити ријешен проблем студената који су студирали по старом програму прије увођења болоњског система, подсјетио да су такви студенти, према новом закону, били обавезни да студирање заврше до 30. септембра, те онима који то нису успјели Универзитет може само понудити да пређу на болоњски систем.

"Сви факултети су обавијештени на који начин да студенти пређу на болоњски начин студирања. Студентима којима је остао један или два испита могли су их положити најкасније у октобраском року, који би се подводио под септембарски испитни рок", напоменуо је Гајанин.

Предсједник Бизнис-клуба Бањалука Бранко Кецман рекао је да је потписани споразум овом клубу веома значајан јер желе продубити сарадњу са научним институцијама, посебно са бањалучким Универзитетом, како би се члановима клуба обезбиједила сарадња са појединим факултетима и студентима да се припреме за каснији рад у компанијама.

"Циљ је да наши чланови, тренутно 53 приватне компаније бањалучке регије, пред крај факултета са студентима који обављају праксу код њих договоре сарадњу и касније запослење", нагласио је Кецман.

Он је најавио да ће током наредних пар дана бити конкретизована сарадња са појединим факултетима.

"Сарадња ће бити реализована кроз организовање стручне праксе студената код чланова Бизнис-клуба, гостовање чланова клуба на настави, те запослење свршених студената", прецизирао је Кецман.