latinica  ћирилица
09/10/2018 |  14:59 | Аутор: СРНА

Дачић: Нећемо признати Косово

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас у Темишвару да је много "политичких доктора" који Србији савјетују да се окрене будућности, а уствари под тим мисле једино "признајте Косово", те упитао зашто не поруче Приштини да се "окрене будућности" и призна аутономију Косова у Србији.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Дачић је рекао да је питање Косова конкретан проблем који је у току и који се рјешава.

"Не говоримо о средњем веку. Можете да кажете Шпанцима и Каталонцима да се окрену будућности. Можете да кажете и Молдавији и Молдавцима, овима из Придњестровља да се окрену будућности. Ми смо у процесу решавања овог питања и оно није завршено", поручио је Дачић, који је учествовао на конференцији "Безбједносни изазови на Балкану".

Он је поручио да Београд жели да дође до компромиса са Приштином и захвалио Румунији која није признала једнострани акт Приштине, оцјенивши да је цинично да оне земље које су признале Косово говоре да нема промјена граница, преносе београдски медији.

Дачић је упознао учеснике скупа о чињеници да је Србија створена на Космету и са тим да у Призрену, који је у 14. вијеку био српска пријестоница, сада живи само 23 Срба.

"Наш стратешки циљ је улазак у ЕУ, а не можемо да уђемо док не постигнемо правно-обавезујући споразум са Косовом. А, да ли неко у ЕУ зна шта треба да пише у том споразуму? Да ли то значи да Србија треба да призна Косово?", упитао је Дачић и поручио да Србија неће признати Косово ни по коју цијену и да хоће мирно рјешење, али не понижење.

Када је ријеч о НАТО-у, Дачић је рекао да Београд жели што боље однос са том алијансом, али да ће бити потребно времена да се избрише сјећање да је НАТО бомбардовао једну земљу која је дала толике жртве за слободу Европе.

"Данас албански народ има две државе, Албанију и Косово. Да ли мислите да на Косову неко себе назива `Косоварем`. Шта је следећи корак? То је стварање једне државе на рачун територијалног интегритета Србије", рекао је Дачић.