latinica  ћирилица
09/10/2018 |  15:28 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

У семберском "Житопромету" припрема за покретање производње

У семберском "Житопромету", након штрајка, припремају се за покретање производње. Република Српска преузеће исплату домаћим произвођачима 6.000 тона пшенице, која је ускладиштена у том предузећу.

Уз помоћ од пола милиона КМ, које је Влада дозначила "Житопромету", радницима су исплаћене три плате, након чега је синдикат предузећа прекинуо обуставу рада, која је трајала од 3. септембра.

"Добили смо три плате. Јуче је званично почео рад, припрема производње. Атмосфера је сигурно боља, мало постоји бојазан,  неки ће на плаћено одсуство током припрема производње, јер сви нису потребни", рекао је Предраг Зарић, предсједник Синдиката "Житопромета".

Званичници Републике Српске разговарали су 4. октобра у Бијељини са радницима и руководством "Житопромета" и обећали помоћ за плате, те да ће држава преузети исплату домаћим произвођачима 6.000 тона пшенице, која је ускладиштена у овом предузећу.

"У сваком случају велика ствар, јер да је фирма отишла у стечај сва пшеница у "Житопромету" би била стечајна маса", каже Бошко Радић, предсједник Удружења пољопивредника "Семберија".

Руководство "Житопромет"а захвалило је на помоћи предсједнику и премијерки Српске, јер је штрајк прекинут, а услиједиће и исплата пољопривредним произвођачима.

"Што се производње тиче, у почетку нећемо моћи радити у пуном капацитету, посао ће се одвијати у једној или двије смјене, нећемо моћи радити у три", наглашава Томо Несторовић, директор "Житопромета".

За откуп 6.000 тона потребно је 1,8 милиона КМ. Тај новац очекује више од 1.000 семберских ратара, а према најавама пшеница остаје у силосима "Житопромета" за даљњу прераду и омогућава наставак рада ове фирме.