latinica  ћирилица
09/10/2018 |  16:04 ⇒ 16:07 | Аутор: СРНА

Спомен-обиљежје Србима и Црногорцима страдалим у Балканским ратовима

Српски национални савјет Црне Горе, уз подршку Удружења Срба и Црногораца "Морача-Розафа" из Скадра, подигао је спомен-обиљежје страдалим ратницима, Србима и Црногорцима, који су своје животе дали на поприштима Дечића, Бардањолта и Тарабоша у Балканским ратовима, 1912. и 1913. године.
ЦГ: Спомен-обиљежје страдалим у Балканским ратовима - Фото: СРНА
ЦГ: Спомен-обиљежје страдалим у Балканским ратовимаФото: СРНА

Из Српског националног савјета наводе да је више од 100 година од када хиљаде српских и црногорских јунака почива на скадарским ободима без заслужене пажње, како Србије, тако и Црне Горе.

"Послије више од 105 година Српски национални савјет је постављањем импозантног крста обиљежио стратишта Срба и Црногораца, мученика који су жељно чекали слободу послије скоро више од 500 година", саопштио је СНС.

Освештање спомен-обиљежја обавило је свештенство Митрополије црногорско-приморске, уз присуство чланова организација Српског националног савјета и "Морача-Розафа" из Скадра.

Након освештања споменика, предсједник Српског националног савјета Момчило Вуксановић рекао је да готово нема ниједне породице у Црној Гори чији преци нису учествовали и страдали у Балканским ратовима током ослобођења Скадра од Турака.

"Наша је обавеза била да се постављањем крста сјетимо већ покривених хумки одважних ратника који до овог тренутка нису добили заслужено поштовање", рекао је Вуксановић.

Српски национални савјет истиче да ће и у својим будућим активностима радити на обиљежавању оних датума и оних спомен-обиљежја који свједоче о вјековној борби српског народа за територијалну цјеловитост Црне Горе и заједништва народа у њој.