latinica  ћирилица
09/10/2018 |  18:03 ⇒ 20:29 | Аутор: СРНА

Крсмановић: Опозиција треба да призна пораз, СзП не постоји

Потпредсједник Народног демократског покрета Здравко Крсмановић изјавио је данас за Срну да опозиција у Републици Српској треба да призна пораз на општим изборима и да губитком трке за двије кључне позиције, предсједника Републике и српског члана Предсједништва БиХ, Савез за побједу више не постоји.
Здравко Крсмановић - Фото: РТРС
Здравко КрсмановићФото: РТРС

Крсмановић је рекао да суштина цијеле приче која се сада може видјети у политичком смислу и која има пуно основа јесте измјена Изборног закона БиХ.

- У Изборни закон треба увести пријевремене изборе ако неко сумња или има осјећај да воља бирача није у кутијама, већ да је креирана на начин да је то притисак, куповина и остало. Доводити у питање изборну процедуру, Изборни закон или све оно што значи овлаштења Централне изборне комисије БиХ када су избори спроведени и када се већ врши пребројавање не води нечему што је ред и законитост који увијек морају бити на првом мјесту - истакао је Крсмановић.

Према његовим ријечима, ако дође до анархије и исхитрених потеза појединаца који су незадовољни изборним резултатом онда то није добро.

- Избори су такви, они имају своје побједнике и губитнике и када се заврше онда се само може честитати и пружити рука. Све остало у вези са незаконитостима мора да спроведе ЦИК која је расписала изборе које смо сви прихватили и дефинисали да је ЦИК одговоран за регуларност избора. Ако ЦИК уради нешто што је нерегуларно, он мора одговарати пред законом. Сада радити нешто што је мимо закона и ЦИК-а је контрапродуктивно - нагласио је Крсмановић.

Он је додао да ручно бројање гласова које траже кандидати Савеза за побједу за предсједника Српске Вукота Говедарица и српског члана Предсједништва БиХ Младен Иванић не може промијенити суштину.

- Суштина је овдје апсолутно јасна и главна сметња је била употреба државних ресурса у изборном процесу као што су јавна предузећа. Али ако су ЦИК, ОЕБС и друге организације рекле да то није превазишло мјеру која може довести у питање изборе, онда мислим да пребројавање гласова не може промијенити изборни резултат, који је већ у великој мјери и познат јавности - каже Крсмановић.

Коментаришући изборни пораз Савеза за промјене, који је уочи почетка предизборне кампање промијенио назив у Савез за побједу, Крсмановић је рекао да је он функционисао само на нивоу БиХ као парламентарна већина.

- Савез за побједу нема своје органе. Никада није функционисао као озбиљна коалиција која има своје органе и која треба заједнички да усаглашава појединачне кандидате, начин вођења кампање, обезбјеђивање логистике и свега осталог што је потребно. Препуштено је све самостално политичким партијама и само су заједнички кандидати били исти - истакао је Карсмановић.

Потпредсједник треће по снази партије у Савезу за побједу додаје да је сада, када заједнички кандидати нису побиједили, очито да та политика није дала резултат.

- Сигурно је да ће свака појединачна партија доносити одлуку о томе у којем правцу треба даље водити своју политичку игру. Губитком двије кључне позиције, члана Предсједништва БиХ и предсједника Републике, Савез за побједу већ сада не функционише и не постоји - нагласио је Крсмановић.

Говорећи о резултату који је на изборима остварио НДП, Крсмановић је истакао да није задовољан јер је очекивао да ће имати већи број директних мандата.

- Добити само један директан мандат није добро за неку озбиљну политичку партију. То значи да је она концентрисана на један локалитет и онда је то регионална партија. Важно је да је НДП успио прећи изборни праг, али ће морати дубоко размислити у којем правцу даље иде - изјавио је Крсмановић.

Он је додао да је НДП на прошлим општим изборима самостално освојио пет мандата, а да сада у коалицији има три или четири.

- То значи да треба обавити темељну анализу и одредити правац и будућност рада партије. Над резултатима никада не треба забијати главу у пијесак и истини се увијек мора гледати у очи и тражити разлоге и узроке за такав резултат. Направи се план, а ако план није остварен онда сигурно треба нешто мијењати у будућности - поручио је Крсмановић.