latinica  ћирилица
10/10/2018 |  07:40 ⇒ 14:58 | Аутор: РТРС

Експлозија у Рафинерији у Броду - један радник погинуо, десет повријеђених

Синоћ око 21.30 часова дошло је до јаке експлозије у Рафинерији у Броду, у којој је један радник погинуо, а десет повријеђено.

Експлодирало је постројење 04 и све ватрогасне јединице су гасиле и локализвале пожар, ово је за нашу телевизију потврдио начелник општине Брод Илија Јовичић.

"Усљед експлозије, девет радника је повријеђено, један радник је погинуо", изјавио је начелник општине Брод.

Диверзија је могући узрок експлозије, пише београдски лист "Ало".

Републички еколошки, технички, те инспектори за заштиту на раду и заштиту од пожара изашли су јутрос на лице мјеста, како би у дијелу својих надлежности утврдили чињенично стање у вези са експлозијом у Рафинерији нафте Брод, речено је Срни у Републичкој управи за инспекцијске послове.

Након пожара у Рафинерији нафте Брод, квалитет ваздуха у Броду је у границама нормале и нема опасности по здравље становника ове и сусједних локалних заједница, саопштено је из "Оптима групе", у чијем саставу послује Рафинерија. 

Ситуација је под контролом, а писања појединих медија да су надлежне службе наредиле грађанима који живе у близини Рафинерије да се склоне, јер у облаку дима има штетних честица по здравље, Јовичић је демантовао.

Начелник општине Брод Илија Јовичић изјавио је да је хаварија у Рафинерији нафте у Броду била много мањих размјера него што је то јавности пренесено.

Командир Полицијске станице Брод Слободан Милићевић рекао је данас да су ватрогасци надљудским напорима успјели да угасе пожар након експлозије у Рафинерији нафте Брод и да није било хаварије већих размјера.

У Болницу Свети апостол Лука у Добоју примљено је шест пацијената који су повријеђени у експлозији у рафинерији од Броду, од којих је пет са лакшим повредама задржано на опсервацији, док је један пуштен кући, рекао је доктор Зоран Благојевић.

"За сада су лаке тјелесне повреде настале ударцима и комадићима крхотина стакла .Они су стабилни и ван животне опасности. Данас ће бити завршене дијагностичке процедуре", изјавио је Благојевић новинарима.

Он каже да су радници упућени на радиолошку обраду, ултразвучне прегледе абдомена, преглед неуролога.

Из полиције наводе да је јутрос почео увиђај којим руководи дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Добој.

Начелник општине Брод Илија Јовичић, који је обишао раднике у добојској болници, изразио је саучешће породици настрадалог радника Љубе Патковића /33/ из Жеравца.

Он је задовољан што су остали радници добро и очекује да ће у току дана бити пуштени кући.

"Ради се о групи радника који су радили на погону и који су у међувремену интервенисали на спречавању даље хаварије", изјавио је Јовичић новинарима.

Он је захвалио челницима општина Славонски Брод, Модрича и Дервента који су изразили спремност да помогну.

Јовичић је рекао Срни да је након синоћње експлозије у Рафинерији нафте ватра брзо угашена и да је трећа смјена ушла у погоне да ради са једним часом закашњења.

Погледајте анкету и кадрове из Брода:

Према његовим ријечима, овакве ситуације нажалост нису ријетке у рафинеријама.

Он је додао да ће узроци и посљедице експлозије у Броду бити познати касније.

Званичници Српске упутили су данас телеграме саучешћа колективу Рафинерије нафте Брод и породици радника Љубе Патковића који је настрадао у синоћњој експлозији и пожару у овој рафинерији.