latinica  ћирилица
10/10/2018 |  09:42 | Аутор: СРНА

Лагард: Средите стање у свјетској трговини

Директор Међународног монетарног фонда /ММФ/ Кристин Лагард позвала је свјетске лидере да среде стање у свјетском трговинском систему умјесто да га уништавају кроз отпор национално оријентисаним политичарима који се залажу за царине и протекционизам.
Кристин Лагард (архив) -
Кристин Лагард (архив)

"Потребно је да радимо заједно да би се ситуација деескалирала и да бисмо ријешили актуелне трговинске спорове. Потребно је да се удружимо и средимо стање у садашњем трговинском систему, а не да га уништавамо", рекла је Лагардова током скупа на Балију.

Министри финансија и гувернери централних банака из многих земаља састали су се на Балију ове седмице, а главна тема је протекционизам, нарочито ескалирајући трговински рат змеђу Кине и САД.

Лагардова је рекла да остаје оптимистична у вези с тиме да се спорови међу државама могу ријешити и указала на недавне успјешне преговоре администрације предсједника САД Доналда Трампа о новом споразуму НАФТА између Америке, Канаде и Мексика.

"Депресија је примамљујућа када је ријеч о овој перспективи, али ја сам пуна наде зато што постоји јасан апетит да се трговина побољша и прошири", рекла је директор ММФ-а.

ММФ је уочи скупа на Балију објавио ревидирану прогнозу о глобалном привредном расту и процијенио га на 3,7 одсто за 2018. и 2019. годину, што је за 0,2 одсто мање од претходне процјене.

Фонд је саопштио да су тензије, протекционизам и растући ниво дуга главни разлози за нову процјену.