latinica  ћирилица
10/10/2018 |  10:34 | Аутор: СРНА

Много "приватних џамија" - све мање активних вјерника

У Њемачкој постоји до 2.700 џамија, мада тачан број нико не зна, али је највише свега /максимално/ 30 одсто муслимана активно укључено у вјерски живот, наводе њемачки медији.
Ислам - Фото: AFP
ИсламФото: AFP

Након отварања велике џамије у Келну, коју многи сматрају џамијом турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, у Њемачкој је покренута расправа о броју исламских богомоља и броју вјерника.

Стручњак за религије и писац Михаел Блуме појашњава да по њемачком Уставу не постоји обавеза регистрације вјерских заједница.

"Све док нека вјерска заједница или вјерски савез не стекне статус корпорације јавног права, њу нико не приказује у статистици", наводи он.

Ипак, Централни савјет муслимана у Њемачкој наводи да у тој земљи има око 2.500 џамија. Многе се налазе и у задњим двориштима зграда, а око 900 их је споља препознатљиво.

У исламу је могуће да неколико побожних вјерника успостави молитвени простор.

У Берлину је једна феминисткиња основала "либералну џамију", у којој жене могу да клањају не само заједно са мушкарцима, већ и испред њих.

Научна служба Бундестага, која се бавила финансирањем џамија и исламских вјерских заједница, процјењује да у Њемачкој постоји између 2.600 и 2.700 муслиманских богомоља.

Укупан број муслимана у Њемачкој процјењује се на 4,4 до 4,7 милиона вјерника који припадају различитим правцима исламске религије и различитих су националности, те политичког опредјељења.

Само 15 до 30 одсто муслимана организовано је у вјерским и џамијским удружењима.

Малобројне репрезентативне џамије већином су финансиране из иностранства, наводи "Дојче веле". То се односи прије свега на Турску, па тако удружење "Дитиб" представља више од 960 формално самосталних удружења, те на Саудијску Арабију, при чему Анкара плаћа хоџе.

Михаел Блуме, који је написао књигу "Ислам у кризи", сматра да је проблематично то што се не зна тачан број муслимана у Њемачкој.

Он указује на чињеницу да је све више оних који не желе да имају никакве везе са религијом.

"Неки кажу - `јесам муслиман, али не припадам никаквој заједници или удружењу`. Само мали број се укључује у удружења која оснивају џамије", каже он