latinica  ћирилица
10/10/2018 |  12:38 | Аутор: СРНА

Ћулум: Нећемо дозволити кретање миграната на територији Српске без надзора

Полиција неће дозволити кретање миграната на територији Српске без надзора и интензивираће рад и активности на подручју свих полицијских управа с циљем проналаска илегалних миграната и њихове предаје Служби за послове са странцима или Граничној полицији БиХ, рекао је Срни директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум.
Дарко Ћулум - Фото: РТРС
Дарко ЋулумФото: РТРС

Ћулум је подсјетио да је задатак Координационог тијела Владе Републике Српске за праћење кретања илегалних миграната да оперативно спроводи активности с циљем праћења уласка, задржавања и кретања миграната и њиховог што бржег проласка кроз Српску.

"Закључак Владе је да ми немамо капацитета за прихват и смјештај миграната на подручју Српске. Полиција Српске и даље пружа поимоћ Граничној полицији БиХ у спречавању уласка илегалних миграната у БиХ на основу споразума са Граничном полицијом који смо потписали прије неколико мјесеци", рекао је Ћулум.

Према његовим ријечима, Координационо тијело Владе Српске за праћење кретања илегалних миграната и полиција посебно воде рачуна о хуманом поступању према мигрантима, пружају им медицинску помоћ, а посебна пажња посвећена је женама и дјеци као осјетљивим категоријама.

"Ми смо у име Координационог тијела тражили од Оперативног штаба за питања миграција у БиХ да нам путем хуманитарних организација обезбиједе ланч пакете које би путем нашег Црвеног крста дијелили мигрантима приликом њиховог проналаска или предаје Служби за послове са странцима или Граничној полицији БиХ", каже Ћулум.

Он је додао да осим хуманитарног, здравственог и финансијског миграције постају и безбједносни проблем.

"Мигранти тамо гдје се налазе и гдје су смјештени врше кривична дјела разбојништва, тешке крађе и крађе, нарушавају јавни ред и мир, туку се између себе, посједују хладно оружје и средства за наношење тјелесних повреда. Било је случајева у Сарајеву да је код миграната пронађено чак и ватрено оружје. Мигранти улазе и у имовину људи и узурпирају је. Из свега наведеног се види да постоји реалан безбједносни ризик и опасност од илегалних миграција и миграната", нагласио је Ћулум.

Подаци Министарства унутрашњих послова Републике Српске показују да је полиција до сада на територији Српске пронашла 3.400 илегалних миграната, а највећи број пронађен је на подручју полицијских управа Бијељина и Зворник. У посљедња три мјесеца полиција Српске је дневно у просјеку проналазила 25 миграната.

"Све пронађене мигранте предајемо Служби за послове са странцима или Граничној полицији БиХ. Служба за послове са странцима региструје мигранте и даје им потврду са којом могу да се мјесец дана крећу на територији БиХ и у том периоду би требали званично поднијети захтјев за азил. Мање од десет одсто регистрованих миграната стварно подноси захтјев за азил", истакао је Ћулум.

Директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић рекао је раније Срни да МУП-у Српске треба поставити питање ко је задужен да прати кретање миграната који слободно, у групама, прелазе преко територије Републике Српске.

На Палама су јуче примјећене групе миграната које слободно шетају градом, а Срна незванично сазнаје да су се пријавили Теренској канцеларији Службе за послове са страницима, одакле су, након евидентирања, пуштени без пријављивања полицији.