latinica  ћирилица
10/10/2018 |  12:59 ⇒ 13:00 | Аутор: СРНА

Ратари ишчекују кишу, наредних 10 дана без падавина

Јесења сјетва на подручју Семберије почела је на вријеме, али ратаре мучи недостатак влаге у земљи, па жељно ишчекују кишу, рекла је Срни стручни савјетник за пољопривреду у бијељинској Градској управи Јелица Радичић.
Стање усјева - Фото: РТРС
Стање усјеваФото: РТРС

Радичићева наводи да је сјетва почела, те да је планирана на 18.065 хектара, што је у односу на прошлу годину смањење за 700 хектара или четири одсто.

"Произвођачи су били разочарани ниском цијеном пшенице и то је сигурно утицало на смањење површина које ће се наћи под јесењим културама. Сјетва је у току, почело се са уљаном репицом, јечмом, те пшеницом, али на већини терена чекаће се киша, јер многе површине неће моћи бити сјетвено обрађене, без влаге у земљи", истакла је Радичићева.

Према њеним ријечима, многи произвођачи ће морати да сачекају, јер је земља веома сува.

"Важно је да се не касни - оптимални рок јесење сјетве је од 5. до 25 октобра за сјетву пшенице, али није велики проблем ни да буде продужена и завршена у новембру, ако буде лијепа јесен", напоменула је Радичићева.

Она је рекла да ће ове године пшеницом у Семберији бити засијано 14.350 хектара, јечмом 2.800 хектара, а уљаном репицом 500 хектара, док ће се на преосталим површинама наћи остале јесење културе - тритикале, зоб, крмно биље и поврће.

Метеоролог у Републичком хидрометеоролошком заводу Драшко Рудан изјавио је Срни да Републику Српску очекује михољско љето, да ће температура бити изнад просјека, од 20 до 26 степени Цезијусових, а у неким крајевима и више.

"Вријеме у Републици Српској до 20. октобра биће стабилно и топло - право михољско љето са дневним температурама од 20 до 26 степени. Оно што је сигурно јесте да кише нема у наредних 10 дана", навео је Рудан.