latinica  ћирилица
10/10/2018 |  13:25 ⇒ 19:28 | Аутор: СРНА

Обиљежене 23 године од егзодуса Срба из Санског Моста

Симболичним спуштањем вијенаца и цвијећа у ријеку Сану са градског моста у Приједору данас су обиљежене 23 године од егзодуса Срба из Санског Моста.
Приједор - спуштање вијенаца у ријеку Сану - Фото: СРНА
Приједор - спуштање вијенаца у ријеку СануФото: СРНА

У октобру 1995. године са овог подручја насилно је протјерано више од 120.000 Срба, а само из Санског Моста око 27.000.

Међу окупљенима данас је на градском мосту био велики број становника Санског Моста који су се присјетили тешких дана. Многи су прије 23 године изгубили своје ближње и били присиљени да напусте огњишта у километарској колони.

"Приједор је постао матична општина за многе прогнане, јер смо ми били највећа гранична општина", поручио је замјеник градоначелника Приједора Александар Миљуш.

Предсједник градске Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Здравка Карлица нагласила је да је страшна чињеница што је правда за Србе недостижна и да се од толиког броја прогнаних из Санског Моста на своја огњишта вратило само њих 1.300.

"Од тога имамо 119 породица којима су најмилији погинули у рату, а који су данас настањени у Приједору", рекла је Карлица.

Са обиљежавања годишњице егзодуса подгрмечких Срба поручено је да се овај догађај никада не смије заборавити и да ће се сваке године трагати за истином о ратним дешавањима и прогону цивила која мора отићи у свијет.