latinica  ћирилица
10/10/2018 |  14:41 ⇒ 14:45 | Аутор: СРНА

Милићевић: Ватрогасци надљудским напорима угасили пожар

Командир Полицијске станице Брод Слободан Милићевић рекао је данас да су ватрогасци надљудским напорима успјели да угасе пожар након експлозије у Рафинерији нафте Брод и да није било хаварије већих размјера.
Рафинерија у Броду - Фото: РТРС
Рафинерија у БродуФото: РТРС

Милићевић је навео да је синоћ у 21.30 часова дежурна служба Полицијске станице Брод обавијештена да је на постројењу "05" за производњу дизел-горива и бензина дошло до експлозије која је изазвала пожар на постројењу, "усљед чега је дошло до повређивања одређеног броја радника који су радили на тим постројењима и њиховој непосредној околини".

"Одмах по запримљеној пријави наредио сам ангажман цјелокупног састава Полицијске станице Брод, односно свих полицијских службеника и изашли смо на терен", рекао је Милићевић на конференцији за новинаре.

Он је додао да су се ставили на располагање Ватрогасној јединици Територијално ватрогасне јединице Брод и Професионалној јединици из Рафинерије нафте, као и Цивилној заштити ради спасавања повријеђених радника.

Према његовим ријечима, по доласку у Рафинерију нафте информисани су и прикупили су оперативна сазнања "да је дошло у први мах до повређивања осам радника који су сви превезени у Дом здравља у Броду, гдје им је пружена примарна медицинска помоћ, након чега је њих шест упућено у Болницу `Свети апостол Лука` у Добоју ради сваке предострожности".

"Тамо су им, према нашим сазнањима, констатоване лакше повреде и они су ван животне опасности", додао је Милићевић.

Он је рекао да је полиција у том тренутку располагала сазнањима да се један од радника води као нестао и трагали су за њим.

"У међувремену је дошло до сазнања да је још један, девети радник, лакше повријеђен, а трагање за овим радником је настављено. Негдје око 1.30 послије поноћи пронашли смо тијело настрадалог радника који је био запослен на сусједном постројењу од мјеста гдје је примарно избио пожар", прецизирао је Милићевић.

Према његовим ријечима, након тога је о свему информисан окружни тужилац Окружног тужилаштва у Добоју Мерсиха Махмутовић која је наредила да лице мјеста буде обезбијеђено и да ће се са увиђајем кренути у јутарњим сатима.

Милићевић је рекао да је то и урађено и да увиђај је у току у Рафинерији нафте.

Према његовим ријечима, погинули радник чији су иницијали Б.Љ. /33/ био је оператер један постројења "04а".

"Ми смо га затекли у непосредној близини. Та два постројења су једно уз друго. Истрага ће утврдити шта је прави узрок смрти. Ми то у овом тренутку не можемо. Вјероватно ће тужилац наредити обдукцију и она ће да каже шта је прави узрок смрти", нагласио је Милићевић.

Он је рекао да је велики број стручних лица на терену и да су на овом случају ангажовани сви републички и регионални инспектори из свих сфера стручности које су уско профилно везане за рад Рафинерије нафте.

"У овом тренутку могу рећи да ми поуздано, не могу рећи 100 одсто, али у великој мјери искључујемо утицај спољног фактора на сам догађај, али опет не можемо ни то 100 одсто искључити", рекао је Милићевић.

Одговарајући на питања новинара, он је рекао да није компетентан да каже колика је штета, али да као и сваки грађанин може да каже да је наступила велика штета и да је, нажалост, настрадао један радник.

"Призор који сам ја затекао тамо јесте да сам видио Професионалну ватрогасну јединицу која се надљудским напорима борила да угаси пожар и она је то веома успјешно радила. Ми смо се ставили њима на расополагање у први мах да извучемо људе који су повријеђени", навео је Милићевић.

Милићевић је истакао да је, као дугогодишњи професионалац, наишао на одговоран приступ и брзу интервенцију ватрогасаца, Цивилне заштите и радника Дома здравља, који су се нашли у рекордном року и за ове прилике у рекордном времену успјели да савладају пожар, који је локализован и угашен око 22.40 минута.

"Тада је престала свака опасност за неке друге хаварије. Задржали смо трећу смјену на капији док није било безбједно. Кад смо закључили да је безбједно, односно када су одговорна лица из Рафинерије нама дала сагласност, ми смо дозволили да радници уђу у трећу смјену и наставе да раде свој посао на постројењима која су у том тренутку била у функцији", појаснио је Милићевић.

Он је навео да је у гашењу пожара учествовао цјелокупан састав Професионалне ватрогасне јединице.

"Момци су одрадили свјетски посао", истакао је Милићевић.

Он је рекао да су он и начелник општине Илија Јовичић били истог тренутка позвани од начелника полицијске управе у Славонском Броду и градоначелника Славонског Брода и да је на располагање стављен цијели хируршки тим у Славонском Броду.

"Начелник Граничне полиције је омогућио да се несметано, у случају потребе, превезу сва повријеђена лица у Болницу Славонски Брод. Њихова санитетска возила су била кренула овамо да нам пруже помоћ, али су остала на граници јер није било потребе", рекао је Милићевић и додао да су од њих добили велику подршку.

Према његовим ријечима, све друге ватрогасне јединице из Модриче и Дервенте биле су на располагању, стављене су у приправност и кренуле су према Броду да интервенишу у случају потребе.

Одговарајући на питање новинара колико је, према његовим процјенама, био озбиљан овај догађај "с обзиром на то да је начелник општине рекао да је све `пренапухано`", Милићевић је рекао да не може да говори о посљедицама које би могле евентуално да наступе јер то могу да кажу стручна лица.

"Али, могу да кажем да је начелник општине у праву са оним што смо ми затекли на те терену јер је брза интервенција ватрогасаца довела до тога да је пожар угашен и да је свака евентуална даља пријетња била прекинута", навео је Милићевић.

Према његовим ријечима, начелник општине је веома ажурно и брзо изашао и обавијестио јавност посредством Радио Брода и друштвених мрежа да у том тренутку нема потребе за узнемирењем грађана у већем обиму, да нема потребе да се грађани евакуишу и да напуштају град.

Он је додао да је у први мах ситуација била таква да се свакоме учинило да је велика хаварија и да пријети велика опасност, али да није било хаварије већих размјера.