latinica  ћирилица
10/10/2018 |  15:19 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Обиљежене 23 године од егзодуса Срба из Санског Моста

Симболичним спуштањем вијенаца и цвијећа у ријеку Сану, у Приједору је обиљежена 23. годишњица од егзодуса Срба из Санског Моста.

На Градском мосту окупио се велики број протјераних Сањана.

У очима санских Срба и данас су живе слике ужаса из 10. октобра 1995. године. Стојанка Радосављевић изгубила је мужа, а она се са сином у колони избјеглица упутила ка Приједору.

- Нисмо могли у Сански Мост, па смо ишли преко Трамошње, на Стари Мајдан тако да смо ноћу највише путовали. Све су дјеца возила, људи су били на ратишту. Ужас. - прича Стојанка.

Муслиманска војска, уз помоћ снага НАТО пакта, освојила је 13 општина под контролом Републике Српске, и из њих протјерала српско становништво. Сански Мост био је посљедњи међу њима.

- Данас обиљежавамо егзодус грађана Санског Моста, али исто тако обиљежавамо дан када је настала интензивна одбрана Приједора - рекао је Драшко Вујић, бивши командант Трећег батаљона 43. моторизоване бригаде Војске Републике Српске.

Сјећање на егзодус Срба (Фото: РТРС)

Симболичним спуштањем вијенаца и цвијећа у Сану, сански Срби су се присјетили дана када су заувијек напустили вјековна огњишта. Многи од њих, уточиште су пронашли у Приједору.

- Након егзодуса нашег народа током протеклог рата, Приједор се нашао на услузи као један кореспондентан фактор у збрињавању свих проблема и свих људи који су избјегли са тих пристора - напоменуо је Александар Миљуш, замјеник градоначелника Приједора. 

За прогон Срба из Санског Моста и злочине који су се десили у октобру 1995. до данас нико није одговарао.

- Ми данас обиљежавамо егзосус, да се зна да су Срби излазили из својих мјеста. Некада је у Санском Мосту живјело 27 хиљада Срба, а данас их је 1.300 - поручила је Здравка Карлица, предсједница Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Приједор.

Припадници тзв. Армије БиХ на подручју Санског Моста порушили су и запалили више од двије хиљаде стамбених објеката. Срби повратници у Сански Мост и данас живе у селима без струје, воде и елементарних услова за живот.