latinica  ћирилица
10/10/2018 |  15:50 ⇒ 18:59 | Аутор: СРНА

У Рафинерији у Броду све под контролом

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да се у разговору са руководством Рафинерије нафте у Броду увјерио да је све под контролом и да ће бити предузете све неопходне мјере да би се спријечила и умањила штета након синоћног пожара и експлозије у тој рафинерији приликом чега је погинуо један радник, а десет их је повријеђено.

Додик је рекао да већ функционише и ради значајан дио ове рафинерије, те да ће стање у будућем периоду бити нормализовано.

- Радници који су радили имали су висок степен самосвијести и одговорности, учинивши све да предузму сигурносне мјере попут завртања вентила /да не долази до дотока гаса/ и осталог. Ризиковали су животе да спријече опсег и ширење тог пожара - рекао је Додик новинарима у Броду након састанка са руководством Рафинерије нафте, коме су присуствовали бројни министри у Влади Српске и руководство општине Брод.

Он је нагласио да је вођство Рафинерије предузело све мјере на спречавању ове хаварије, наводећи да су ангажовани сви државни органи и институције који ће дјеловати јединствено како би био откривен узрок овог инцидента.

- Дјеловаћемо јединствено и да бисмо се, заједно са руководством Рафинерије, упутили у санацију штете и успостављање основне функције ове компаније - производње нафте и нафтних деривата. Државни органи су ангажовани још синоћ и раде на томе са службама ове рафинерије - рекао је Додик.

Он је нагласио да се у Рафинерији догодио немио инцидент у коме је, нажалост, страдао један радник, а неколико их је повријеђено.

- Моје саучешће породици страдалог радника. Посјетио сам повријеђене раднике у добојској болници "Свети апостол Лука" и сви они су ван животне опасности - рекао је Додик.

Он је навео да су, према оцјени руководства Рафинерије, ватрогасна јединица Рафинерије и ватрогасци општине Брод дјеловали ефикасно, координисано и успјешно на гашењу пожара.

Генерални директор Рафинерије нафте у Броду Андреј Неверов рекао је да се синоћ на постројењу "хидрокрекинга" догодио пожар који је локализован и угашен, захваљујући сложном раду ватрогасаца.

- У складу с тим планирамо да ускоро кренемо са отпремом нафтних деривата из наше рафинерије. Извршићемо све потребне експертизе и вјештачења да би се утврдили разлози овог инцидента, те ћемо установити насталу штету - рекао је Неверов.

Он је навео да ће о резултатима истраге овог инцидента јавност бити благовремено обавијештена.

- Када је ријеч о истраживању узрока инцидента, добили смо потпуну подршку предсједника Српске Милорада Додика, државних органа и општине Брод - истакао је Неверов и закључио да се предузете све мјере када је ријеч о постројењима и резервоарима да би стање у Рафинерији било безбједно.

У Рафинерији нафте у Броду синоћ око 21.30 часова у постројењу за прераду нафте дошло је до експлозије и пожара у којем је погинуо радник Рафинерије Љубо Патковић, а десет његових колега је повријеђено.