latinica  ћирилица
10/10/2018 |  16:18 ⇒ 11/10/2018 | 09:40 | Аутор: РТРС

Додик: Супротставићу се сваком покушају урушавања Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је на конференцији за медије у Бањалуци да ће се, као новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ, увијек супротставити сваком покушају урушавања Српске и њених институција.

- Моја политика ће бити Република Српска прије свега - рекао је он.

Додик је нагласио да неће отићи у Сарајево, док не положи заклетву пред Народном скупштином Републике Српске.

- То ћу учинити пред заставом Републике Српска и пред српским народом - поручио је он.

Додик је рекао да је данас у 16.00 разговарао са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровим, који је, у име предсједника Русије Владимира Путина и своје лично име, честитао изборну побједу и пожелио успјех у раду њему и Жељки Цвијановић, те срећу и успјех Српској.

- Честитку је упутио и предсједник Владе Мађарске Виктор Орбан - рекао је он.

Предсједник Српске је истакао да је Лаврову пренио да је његова политика усмјерена на поштовања слова, а не духа Дејтонског споразума.

Додик је рекао да га је Лавров замолио да пренесе саучешће породици радника страдалог у експлозију у Рафинерији у Броду.

Додик је поновио да се америчка амбасадорка у БиХ Морин Кормак директно мијешала у изборни процес.

- То је безобразлук и она није достојна да представњља велику земљу попут САД. Кормакова је допринијела дестабилизацији БиХ - истакао је он.

Додик је рекао да СНСД ради на формирању скупштинске већине и да већ имају већину.

- Постоје неки који нису радили у интересу коалиције. Неки су радили директно, као у Бањалуци и све ће бити испитано. Све што није у складу са законим биће процесуирано. Апсолутно сви који су радили против интереса коалиције биће кажњени и нико неће бити заштићен - истакао је Додик.

Он је похвалио Марка Павића, предсједника ДНС-а, за коректан однос у кампањи, али и затражио одговорност за лица која су унутар те партије реметила коалициони договор и затражио од Павића да се одрекне тих људи у политичкој сарадњи.

Додик је изразио жаљење што су, како је рекао, Младен Иванић и Вукота Говедарица одлучили да се баве погрешном политиком и за вријеме и након изборне кампање. Он је навео да је у овом тренутку, разлика између њега и Иванића 65.000 гласова.

Додик је навео да, иако се Говедарица и Иванић нису одазвали његовом данашњем позиву на разговор, он хоће ако га они упуте.

Поновио је да поштује тугу породице Драгичевић, али да је и посљедња најава Бранислава Бореновића и Говедарице да ће изаћи на Трг, потврда политизације случаја.