latinica  ћирилица
10/10/2018 |  17:22 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Мркоњић Град: Сјећање на 1644 убијена цивила и војника

У Мркоњић Граду обиљежене су 23 године од страдања Срба у 13 западнокрајишких општина.

У јесен 1995. године, у налету Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, подржаних НАТО логистиком, извршен је погром над српским становништвом из западне Крајине.

Тада су убијена 1.644 српска војника и цивила, док се за 199 људи још трага.

Са вјековних огњишта протјерано је 120.000 Срба.

На подручју Мркоњић Града убијено је 357 српских војника и цивила, гдје је пронађена масовна гробница са посмртним остацима 181-им убијеним, међу којима су 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске и три припадника МУП-а Српске. Породице жртава кажу да их највише боли што за овај свирепи злочин и након 23 године нико није одговарао.

Љиљана Перић, из Мркоњић Града у масовној гробници пронашла је тијела оца, брата и стрица.

- Изгледа да су Срби сами себе убили као да су мој брат и стриц и остали сами себе убили најжалосније је што се све зна ко су шта су - прича Љиљана.

За злочине још нико није одговарао, иако је Српска документацију о њима прослиједила Тужилаштву БиХ и Хашком трибуналу.

- Боли да ти злочинци нису кажњени и да је то негдје у ладице постављено иако смо реаговали и Републике Српске преко тужилаштва БиХ нажалост то није дошло тамо гдје треба да се казне злочинци - истакао је Миленко Савановић, министар рада и борачко ивалидске заштите Републике Српске.

- Без утврђенма појединачне одговорности за сваког починиоца нема мира, помирења, напретка - поручује Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Само на подручју Мркоњић Града порушено је и запаљено 1.608 кућа и око 700 станова. Штета се процјењује на око 680 милиона марака.

- Али не можемо да опростимо организовану пљачку фабрика школа установа и механизације - напомиње Дивна Аничић, начелница Мркоњић Града.

Вијенце у Мркоњићу положиле су и бројне делегације и појединци, међу којима и изасланик предсједника Српске, представници Парламента и Владе, удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинског рата и конзул Србије у Бањалуци.