latinica  ћирилица
10/10/2018 |  19:01 ⇒ 11/10/2018 | 09:36 | Аутор: РТРС

Ситуација у Броду под контролом, надлежни утврђују узрок експлозије

У експолозији у Рафинерији нафте Брод погинуо је 33-годишњи Љубо Патковић, а још десет радника је повријеђено.

Ситуација у Броду сада је под контролом, а надлежни утврђују узрок синоћне експлозије и пожара.

Узрок експозије и даље није познат.

Оно што се зна јесте да су републички еколошки, технички и инспектори за заштиту на раду и заштиту од пожара већ јутрос изашли на лице мјеста. Из Полиције су саопштили да је извршен увиђај, а најважнија информација за становнике општине Брод јесте да је квалитет ваздуха у границама нормале и да нема опасности по здравље становника ове и сусједних локалних заједница. Званичници Српске упутили су саучешће породици страдалог радника, а предсједник Републике Милорад Додик у разговору са руководством Рафинерије нафте у Броду увјерио се да је све под контролом и да ће бити предузете неопходне мјере да би се спријечила и умањила штета. Детаљи у прилогу Анђелка Јандрића.

Снажна експлозија грађане Брода узнемирила је синоћ око 21 час и 30 минута, а недуго потом, из рафинерије се могао видјети висок пламен. Све то изазвало је велику панику код становника.

- Синоћ је стање у нашој општини било поприлично незгодно и тешко. Грађани су масовно напуштали нашу општину, видио сам колоне аутомобила на излазима из Брода према Дервенти и Оџаку - причају, између осталог, грађани.

Данас већ другачија слика. Живот у граду одвијао се нормално и ништа није указивало да се само неколико часова раније одвијала права драма. У Полицији кажу да су, одмах по пријави експлозије, изашли на терен. Надљудским напорима ватрогасци су успјели да угасе пожар, а хаварије већих размјера није ни било. Узрок експлозије још није познат.

- Оно што вам сада могу рећи, ми смо са великом сигурношћу искључили утицај спорљног фактора, али не можемо ни то 100 одсто искључити. Истрага ће показати - каже Слободан Милићевић, командир Полицијске станице Брод.

Узроке пожара истаживаће новоформирана комисија за локализацију и уклањање посљедица хаварије, саопштено је из "Оптима групе".

Околности пожара истраживаће и већи број републичких инспектора, који су од јутрос на терену.

Рафинерију у Броду посјетио је и предсједник Додик, који је руководству поручио да су им на располагању сви републички органи, ради утврђивања свих чињеница и санације настале штете. Поручено је да је реаговање запослених и надлежних служби било брзо, адекватно, у складу са процедурама и да су предупријеђене све евенуталне опасности од даљње ескалације и евентуално, веће хаварије.

- Радници који су радили имали су висок степен самосвијести и одговорности, учинивши све да предузму сигурносне мјере попут завртања вентила да не долази до дотока гаса и осталог. Ризиковали су животе да спријече опсег и ширење тог пожара - истакао је предсједник Српске Милорад Додик.

Генерални директор Рафинерије нафте у Броду Андреј Неверов нагласио је да су искључена сва постројења, котлови, и додао да се све ради у складу са безбједносним процедурама.

Синоћња експлозија изазвала је панику и у сусједном Славноском Броду. Одмах су се појавиле и информације да је ваздух контаминиран и опасан по здарвље и да се Савом шири нафтна мрља. Све то данас је демантовано.

- Стање је нормално, школе раде, ми живимо, радимо. Није било толиког интензитета, на срећу - напомиње Илија Јовичић, начелник општине Брод.

Јовичић је захвалио свим сусједним општинама, међу којима и Славонском Броду, које су одмах по избијању пожара понудиле помоћ.

Телеграме саучешћа породици страдалог радника упутили су предсједница Владе, Жељка Цвијановић, предсједник Додик и други званичници Српске.