latinica  ћирилица
10/10/2018 |  19:11 ⇒ 19:28 | Аутор: Б92

Комшић: За мене је Косово држава; Биће проблем ако Додик крене са блокадама

Новоизабрани члан Предсједништва БиХ из реда хрватског народа Жељко Комшић рекао је за Дојче веле да је за њега Косово независна држава.
Жељко Комшић - Фото: РТРС
Жељко КомшићФото: РТРС

Он је истакао да заиста жели да се односи Србије и /самопроглашеног/ Косова ријеше на начин да су то односи двије сусједне и пријатељске државе.

Истакао је и да мисли да није на помолу дуготрајна уставна и политичка криза у БиХ како многи предвиђају.

- Мислим да није, барем ја не видим никакав разлог за њу, ни институционални ни политички, осим ако неко жели заиста да изазива ту кризу. Али онда то питање треба упутити ономе ко то жели. Резултати избора су такви какви су. Избори су спроведени у складу са правилима која важе од 1996. године до данас. Све је било исто, није било разлике ни у методи ни у начину реализација тих избора. Но то да ли се некоме свиђају резултати је сасвим друга ствар и то, морам признати, никога институционално не занима. То је дакле ствар политичке воље да ли неко признаје резултате избора или не признаје - навео је Комшић.

Он је рекао да по Уставу БиХ не постоје представници народа у Предсједништву БиХ.

- По нашем Уставу постоје припадници народа у Предсједништву БиХ. Дакле, нема таквог легитимитета. Легитимитет се по нашем Уставу не изводи из народа као колективитета него се изводи из грађана. Дакле, та прича о легитимитету је потпуно бесмислена. ХДЗ је покушава пласирати на начин да потпуно одвоји људе у овој земљи. То неће проћи. Што се тиче Предс,едништва БиХ, ја сам већ два пута био његов члан и тада је тамо био Небојша Радмановић из Додикове странке. Ми смо солидно радили. Како ће се Милорад Додик понашати не знам, али му је паметније да се понаша рационално. Јер у Предсједништву је начин доношења одлука такав да, ако се крене са блокадама и провоцирањем, обично вам се то разбије о главу на начин да онда не можете добити оно до чега је вама стало. Не знам дакле шта ће Додик урадити, али вам сада тврдим да ако крене са блокадама да ће то бити велики проблем и по њега и на крају по Републику Српску у коју се он толико заклиње, јер то може резултирати тиме да се не доносе одлуке које су битне и за Републику Српску. Додик нема неку супер моћ. Одлука о НАТО и активацији МАП-а је донесена. Она никада није опозвана, промијењена или поништена. Све што Додик може је да тражи да се та одлука мијења, али за то никада неће добити сагласност друга два члана Предсједништва. Дакле, та одлука званично постоји - истакао је Комшић.

Према његовим ријечима, границе БиХ не треба мијењати, дирати и размјењивати територије, јер се тиме ствара опасан преседан.

- Границе БиХ су утврђене, оне се знају и потврђене су и налогом тзв. Бадинтерове комисије и мислим да једноставно БиХ мора инсистирати на непромјењивости тих граница - навео је Комшић, а упитан да ли се такав став односи и на Србију и /самопроглашено/ Косово рекао је да "не може да говори у име Србије и Косова".

- Па многи то могу везати са БиХ, али им неће бити допуштено да то вежу за БиХ. То нема везе са БиХ. Шта ће Србија и Косово урадити је њихова ствар и било би врло непристојно и прелазило би границе уобичајеног дипломатског понашања мијешати се у то. Ја имам своје мишљење, али то је моје приватно мишљење. Кажем вам - то је моје приватно мишљење. Ја заиста желим да се односи Србије и Косова ријеше на начин да су то односи двје сусједне и пријатељске државе. Како ће они рјешавати те односе је њихов проблем. Ја немам дилеме да је Косово независна држава. Одмах да знате да је то моје мишљење. Моја позиција вам је апсоулутно јасна. Рекао сам да је Косово независна држава и да би БиХ било паметно да то уради, али са Милорадом Додиком у Предсједништву ја чисто сумњам да ћемо доћи до те одлуке, али ја вама не кријем свој став: Дакле по мени је Косово независна држава - истакао је Комшић.