latinica  ћирилица
10/10/2018 |  20:00 ⇒ 21:25 | Аутор: СРНА

Линта: Нетачна и злонамјерна оптужба Пленковића

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да је нетачна и злонамјерна оптужба хрватског премијера Андреја Пленковића да Србија лоше говори о Хрватској у међународној заједници.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Он је подсјетио да Србија има уставну обавезу да у међународној заједници још више него досад, говори само истину и чињенице о проблемима са којима се суочавају Срби.

"Хрватска констатно крши имовинска, стечена и статусна права стотина хиљада протјераних Срба и других оштећених грађана", навео је Линта у саопштењу.

Он је истакао да Хрватска дискриминише преостале Србе који се суочавају са порастом говора мржње и насиља, слави ратне злочинаце који су убијали српске цивиле и ратне заробљенике, а етнички мотивисано правосуђе у највећој мјери суди Србима без чврстих доказа.

Линта је навео да се у Хрватској протјерани Србе хапсе на основу хрватских потјерница широм свијета, да се споро врши ексхумација посмртних остатака Срба са познатих гробних мјеста, те да је посебно поразнаа чињеница да је пројекат рехабилитације усташтва и НДХ ушао у завршну фазу.

"У Хрватској је, између осталог, постало нормално да се на спортским утакмицама и концертима, као и на другим мјестима користи усташки поздрав `За дом спремни`, да се подижу споменици убијеним усташким злочинцима и терористима, да се фабрика смрти Јасеновац назива радним логором, да се усташки логори за дјецу Јастербарско и Сисак сматрају домовима за ратну сирочад", додаое ј Линта.