latinica  ћирилица
10/10/2018 |  20:36 ⇒ 11/10/2018 | 09:36 | Аутор: sputniknews.com

Спутњик: Нова два сценарија Запада против Додика

Прва намјера међународне заједнице јесте да поништи изборе у Републици Српској и организује нове. Међутим, мало је вјероватно да тај сценарио може да успије. Други циљ је спријечити Додика да утиче на формирање Савјета министара БиХ, пише Спутњик.
Спутњик: Нова два сценарија Запада против Додика - Фото: Screenshot
Спутњик: Нова два сценарија Запада против ДодикаФото: Screenshot

Спутњик пише да се политичке прилике у БиХ не смирују ни послије општих избора одржаних 7. октобра, већ као да се закувавају.

Лидери СзП Вукота Говедарица, предсједник СДС-а и кандидат за предсједника Републике Српске, и Младен Иванић, кандидат за српског члана Предсједништва БиХ, који су изгубили од Милорада Додика и његове политичке групације, изнијели су сумње у регуларност избора.

Говедарица је чак прогласио побједу на изборима, иако резултати недвосмислено показују да је за предсједника Републике Српске изабрана Жељка Цвијановић. Његовом захтјеву, да се поново броје гласови, придружио се Иванић.

Симптоматично је да се њима придружила и Америчка амбасада у БиХ, која такође износи сумње у регуларност избора. Куриозитет је да поновно пребројавање гласова тражи и Социјалдемократска партија, која је у ФБиХ, послије СДА, остварила најбољи изборни резултат.

Спрема ли се сада неки нови политички контраудар на Додика и покушај да се он делегитимише, а да му се побједа поништи? "Кува" ли се негдје план о рушењу избора?

У Говедаричине тврдње да постоји вишак гласачких листића као и да постоје сумње да је дошло до дуплог штампања гласачких листића мало ко вјерује, с обзиром да штампање гласачких материјала надгледа Централна изборна комисија из Сарајева, а нико из ње сасвим сигурно не би вршио изборне манипулације у Додикову корист.

На крају, Жељка Цвијановић је изгубила изборе у Бањалуци са разликом од око 6.000 гласова у Говедаричину корист, док је СНСД убједљиво побиједио. Како то да изборне манипулације нису вршене у највећем граду Српске, питају се Бањалучани.

Полет са којим су лидери СзП кренули у оспоравање изборних резултата повезује се са активностима страних амбасада из Сарајева, посебно са активностима америчке амбасадорке Морин Кормак, коју је Додик оптужио да је током изборне ноћи вршила притисак на чланове ЦИК-а у Сарајеву.

То и "забринутост" који је Стејт департмент подијелио са, како је из те куће саопштено, посматрачима ОЕБС-а и другим међународним тимовима, као и локалним НВО око регистрације бирача, једнаког приступа медијима и неправилним коришћењем јавних ресурса, дало је, према тумачењима, вјетар у леђа Говедарици и Иванићу да оспоравају изборне резултате.

Прва намјера страних амбасада у БиХ јесте да се на ЦИК изврши притисак да се избори пониште и распишу нови и том приликом би покушали да преокрену изборну вољу грађана, прије свега Републике Српске, сматра аналитичар Анђелко Козомара.

- Мало је вјероватно да би такав сценарио био и остварен, јер грађани Републике Српске, без обзира на велики број гласова који су добили и Говедарица и Иванић, не би пристали на притисак странаца који су нас бомбардовали и убијали нашу дјецу, да утичу на изборне резултате - каже он.

Оно што је готово извјесно, јесте да се Додику и коалицији коју предводи неће дозволити да формира Савјет министара БиХ, објашњава Козомара, иако коалиција окупљена око СНСД-а има већину међу српским посланицима у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Однос снага међу посланицима из Српске сличан је односу од прије четири године, када су, подсјећа Козомара, Американци извршили снажан притисак на бошњачког и хрватског члана Предсједништва, да послије вишемјесечних преговора са СНСД-ом, склопе коалициони договор са мањинским СзП.

- Они (међународна заједница) ће и овог пута искористити свој утицај на коалиционе партнере из Сарајева да искључе Додика из Савјета министара - сматра Козомара.

Додику, да би имао већину у Представничком дому ПС БиХ, фале још два посланика, а по свему судећи, подршку му је обећао градоначелник Добоја Обрен Петровић, пише Спутњик.

Уколико би се Додиковој коалицији прикључио још један посланик, СНСД и његови коалициони партнери могли би да блокирају одлуке у Представничком дому, избор Савјета министара, као и све одлуке Предсједништва БиХ.

- Да ли ће Додик успјети да прибави још једног посланика? Према искуствима, вјероватно хоће и он ће у том случају блокирати избор Савјета министара из редова СзП. То је битно, зато што сада по Уставу предсједавајући Савјета министара треба да буде из српског народа - каже Козомара.

У Парламенту Српске ситуација је, према Козомариним ријечима, много јаснија, јер су Додиковој коалицији потребна још четири посланика, што ће и добити када сви гласови буду пребројани, предвиђа Козомара.

Све у свему, Босну и Херцеговину очекује, предвиђа Козомара, узбудљива политичка јесен, у којој ће тежиште свих активности домаћих политичара, али и представника дијела међународне заједнице бити усмјерено на формирање власти у Сарајеву.