latinica  ћирилица
10/10/2018 |  21:13 | Аутор: argumenti.rs

"Кормакова подгријава наде поражених"

Упућени кажу да је америчка амбасадорка у БиХ Морин Кормак јако тужна због изборних резултата у Републици Српској. Тужнија је била, свједоче исти, само када је њена фавориткиња Хилари Клинтон поражена од актуелног америчког предсједника Доналда Трампа, пише портал Аргументи.
Иванић, Кормакова и Говедарица - Фото: илустрација
Иванић, Кормакова и ГоведарицаФото: илустрација

Правда се данас да није била у "посјети" Централној изборној комисији БиХ дан послије избора, него на дан избора, што њену "посјету" чини скандалознијом. Није питање када је одлазећа америчка амбасадорка била у просторијама ЦИК-а, већ шта ће било који амбасадор у БиХ у Централној изборној комисији, па био и амерички?

Јасно је да су САД посвећене "пружању подршке изборном процесу и демократији у БиХ", само није најјасније да ли је сада америчка амбасадорка "посвећенија" када је потпуно јасно да су њени пулени Иванић и Говедарица неупитно и неумољиво поражени. Искуства са Балканског простора говоре да би тај пораз био далеко блажи да се америчка амбасадорка није трудила да им помогне.

И СНСД је прије четири године, када је Жељка Цвијановић незнатно изгубила од Младена Иванића, упозоравао на неправилности, али амбасада САД тада није била овако агилна. Али СНСД, као државотворна странка, која има одговорност за Републику Српску, уважила је све одлуке органа који спроводе изборе.

Стејт департмент у свом саопштењу одмах након избора поручио је и оно што Кормакова упорно прећуткује, да се нада ће се "озбиљно почети радити на формирању власти" и да "охрабрују побједнике да буду достојни у побједи, а оне који су изгубили у поразу". Неуморна амбасадорка САД у БиХ Морин Кормак, очито одметнута од званичне политике САД и њеног предсједника, и након поруке Владе своје државе наставља да ровари, подгријавајући наде губитника да 70.000 или 30.000 гласова и нису нека предност у самом финишу пребројавања гласова.

Што је најгоре, један од њих, Вукота Говедарица, још вјерује да ће вољу грађана исказану на демократским избрима промијенити Морин Кормак или трг, на који је данас бесрамно позвао грађане. Сада је више него икада јасније зашто дезертер није смио бити кандидат у трци за најважније мјесто у Српској. Онај ко је није стварао са својим друговима за народ, у стању је да је сруши због своје сујете!