latinica  ћирилица
11/10/2018 |  13:44 ⇒ 21:01 | Аутор: СРНА

Протић: Стрип уз добре цртаче има будућност

Пригодна поштанска маркица "Девета умјетност" пуштена је данас у продају да би на јединствен начин промовисала стрип као девету умјетност која у Републици Српској, уз добре цртаче, има будућност, рекао је извршни директор у предузећу "Поште Српске" Зоран Протић.
Поштанска марка - Фото: РТРС
Поштанска маркаФото: РТРС

Протић је истакао да је једна од активности овог предузећа да редовно прати и подржава обиљежавање културних манифестација, важних историјских догађаја и јубилеја.

"Издавањем пригодних и редовних поштанских маркица, тежимо да оставимо трајни подсјетник на одређене догађаје. Тако и овом приликом желимо допринијети и промовисати рад Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа `Девета димензија`", рекао је Протић новинарима у Бањалуци на промоцији поштанске маркице.

Протић је напоменуо да је свака поштанска маркица коју "Поште Српске" издају мали амбасадор, јер путем филателиста, писама и пакета обиђе цијели свијет, те на јединствен начин промовише Републику Српску.

Ова пригодна маркица издата је у тиражу од 10.000 комада и номиналне вриједности је 0,90 фенинга, додао је извршни директор "Пошта" за развој информационо-комуникационих технологија, продају и маркетинг.

Предсједник Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске "Девета димензија" Зоран Пејић рекао је да је аутор пригодне поштанске маркице познати стрип аутор Алекса Гајић.

"На поштанској маркици на занимљив начин приказан је пут који писмо прође од настанка, па док не стигне до онога коме је намијењено. Писање и слање писама је потиснуто у други план, због напретка информационих технологија и друштвених мрежа. Циљ је да се томе вратимо на лијеп и занимљив начин", рекао је Пејић.

Он је најавио да ће сутра у Бањалуци бити отворен Први међународни фестивал стрипа који ће окупити велика свјетска, али и регионална и домаћа имена девете умјетности.

"Имамо много добрих стрип цртача. Стрип умјетност је на нашем простору веома развијена, али је још недовољно заступљена у медијима", рекао је Пејић и навео да ово удружење има око 200 чланова.