latinica  ћирилица
11/10/2018 |  18:32 | Аутор: СРНА

Без сагласности Владе нема распоређивања полицијских снага у Српској

Никакви разговори о распоређивању полицијских или других снага на територији Републике Српске неће бити могући без претходног договора и сагласности Владе Српске, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Републике Српске.
МУП Републике Српске -
МУП Републике Српске

"МУП Републике Српске, као једина полицијска агенција која је надлежна за полицијске послове на територији Српске, ставио се на располагање Граничној полицији БиХ у надзору границе према истоку у складу са Споразумом о пружању помоћи и оперативној сарадњи у надзору границе са Граничном полицијом БиХ", наводи се у саопштењу, објављеном након што је министар безбједности БиХ Драган Мектић јуче поново инсистирао на распоређивању полицијских снага из ЕУ на источне границе БиХ, односно према Србији и Црној Гори.

У саопштењу се истиче да је, према споразуму, тренутно ангажовано стотињак полицијских службеника МУП-а Републике Српске и да су у складу са процјенама са терена и на основу званичног захтјева Граничне полиције БиХ, спремни да ангажују и додатне снаге Полиције Републике Српске на заштити границе.

Из МУП-а подсјећају Мектића да је и раније у више наврата упозорен да никакво распоређивање полицијских или других снага из или ван БиХ на територији Српске неће бити омогућено без сагласности Владе Српске.

Из МУП-а наводе да је Мектић на јучерашњем састанку са замјеником генералног директора Генералне дирекције Европске комисије за миграције и унутрашње послове Симоном Мордуеом инсистирао на распоређивању полицијских снага из ЕУ на источне границе БиХ, односно према Србији и Црној Гори.

"Република Српска је опредијељена за сарадњу са агенцијама и институцијама ЕУ, али у овом случају није ни консултована од министра Мектића, што је потпуно неприхватљиво за њене институције", наводе из МУП-а Српске.