latinica  ћирилица
11/10/2018 |  20:06 ⇒ 22:55 | Аутор: РТРС

ЦИК: Пола неважећих листића било је празно, а не неисправно попуњено

Сутра ће бити завршено пребројавање гласова са редовних бирачких мјеста, најављено је из Централне изборне комисије, која је и данас ажурирала резултате.

Кандидат за предсједника Републике Српске Жељка Цвијановић увећала је вођство у односу на противкандидата Вукоту Гведарицу за више од 29.000 гласова. ЦИК се на прес конференцији огласила и о неважећим гласачким листићима. Саопштили су да је од 450.000 неважећих листића половина празна, док је друга половина неправилно попуњена. На бројне оптужбе да су бирачки одбори гласачке листиће намјерно правили неважећим, из ЦИК-а питају шта су онда радиле десетине хиљада посматрача, које су именовале политичке партије!? И гдје су аргументоване пријаве или извјештаји!?Њима, како тврде, није  стигла још ниједна.

Акумулирали су чланови ЦИК-а тродневни вербални линч којем су изложени од стране изборних губитника и појединих медија. И данас, на једночасовном обраћању - и новинаре и неупућене политичаре "упознали" су са важећим законима. А Изборни закон, само у БиХ, прописује да се међу неважеће збрајају и непопуњени гласачки листићи. Зашто је у гласачке кутије у недјељу убачено више од 220.000 празних листића за све изборне нивое, одговор, кажу у ЦИК-у, можда знају они политички субјекти који су у предизборној кампањи бираче позивали да бар празним листићем евидентирају своје присуство на биралиштима, како "неко други" не би злоупотребио њихово име и бирачко право.

Искуства претходних избора показују да је међу наважећим листићима најмање оних у којима су грађани, намјерно или из незнања, умјесто дозвољене једне листе гласали за двије или више. Или за два кандидата из различитих политичких субјеката. Много је више било оних, кажу, у којима су бирачи недозвољено дописивали имена особа из јавног живота, исписивали псовке или се непримјерено ликовно изражавали. Да ли је пракса у истом омјеру настављена, биће познато уколико у законском прописаном року, ЦИК-у пристигну захтјеви политичких субјеката за увид у неважеће листиће.

Предсједник ЦИК БиХ Бранко Петрић каже да ЦИК нема ниједан до сада забиљежен примјер у записнику о раду бирачких одбора, нити је ико пријавио да се гласачки листићи намјерно праве неважећим.

По пет чланова бирачког одбора и још 60.000 посматрача именовали су и на биралишта послали управо политички субјекти. И још око 600 посматрача испред невладиног сектора. Како је могуће да нико од десетина присутних на сваком бирачком мјесту није задокументовао преправљање изборне воље бирача, за шта оптужују ЦИК. Истражиће, кажу у ЦИК-у, и напрасно одустајање дан уочи избора, десетина претходно обучених чланова бирачких одбора, након којих је из сједишта појединих партија, амбасада и од међународних званичника упућен позив да се избори одгоде. Да ли је посреди неуспио покушај опструкције, кажу - провјериће. Још данас су на адресе општинских комисија прослиједили захтјеве с том намјером.

- Шта се дешавало даће, можда, одговор онај из захтјева који је постављен као ултиматум, али не нама, него амбасадама и медијима – да се избори одгоде - каже Петрић.

Свој дио посла ЦИК је одрадио на вријеме и када је ријеч о брисања умрлих особа са бирачког списка. Још у августу 2016. године свим општинама и матичним уредима, министарствима унутрашњих послова, ИДЕЕИ, те општинским изборним комисијама упутили су, кажу, распис да одраде свој, законом прописан, дио посла. Потом у мају ове године истим поводом огласили се у Службеном гласнику. Крајем септембра још једном су јавно упозорили све прозване. Са бирачког списка избрисано је 4.500 имена умрлих особа, али неаргументоване оптужбе на рачун ЦИК-а, кажу, и даље пљуште.

Суад Арнаутовић, члан ЦИК БиХ, подсјећа да имају ситуацију да је чак и високи представник Валентин Инцко дезинформисао јавност да је ЦИК неколико дана уочи избора наредио нешто у вези с уклањањем мртвих.

- Потпуна дезинформација - истиче Арнаутовић.

Од свих јавно изречених оптужби и примједби на рад ЦИК-а, на њихову адресу пристигло је тек 20 приговора и то углавном из надлежности општинских комисија. Међу њима и такви да су се бирачи жалили на нељубазност чланова бирачког одбора или да су поједини чланови одбора комуницирали телефоном.

Ирена Хаџиабдић, члан ЦИК БиХ, наводи да је гласачу омогућено да гласа ван бирачког мјеста у свом возилу, у случају ако је гласач тешко покретан, али да је за такво гласање потребно стећи законом прописане процедуре.

Овај и све друге приговоре, како кажу у ЦИК-у, већ разматрају или ће разматрати у складу са законом. И питају - коме је у интересу да неаргументовано дискредитују, њих лично и Изборну комисију као институцију.