latinica  ћирилица
12/10/2018 |  13:47 | Аутор: РТРС

Пашалић: Kукурузом засијано 140.000 хектара, приноси добри

У Републици Српској ове године кукурузом је засијано око 140.000 хектара, што је на нивоу вишегодишњег просјека, а приноси су од шест до 15 тона по хектару, рекао је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић.
Берба кукуруза - Фото: РТРС
Берба кукурузаФото: РТРС

Он је данас присуствовао традиционалној манифестацији "Дани поља кукуруза" у Великој Илови у општини Прњавор која је одржана на имању Бранета Сувајца.

Пашалић је рекао да манифестација има за циљ да се пољопривредним произвођачима на лицу мјеста покажу све предности и недостаци раличитих хибрида кукуруза имајући у виду да селекционе куће сваке године излазе на тржиште са новим хибридима који су у нечему бољи од претходних.

"Ово је један од четрдесетак овогодишњих огледа и један од седам идентичних огледа са кукурузом на више локација у Републици Српској. Желимо да наши произвођачи буду у току, да добију све потребне информације, да на бази онога што виде на терену примијене на својим парцелама", рекао је Пашалић.

Он је прецизирао да су у огледу у Великој Илови на површини од 1,2 хектара постављена 42 хибрида из 13 селекцијских кућа.

Пашалић је истакао да Република Српска нема развијену производњу сјеменског материјала, а да је у огледима од домаћих произвођача сјемена присутан само Пољопривредни инстутут у Бањалуци.

"Углавном су заступљени хибриди из иностранства, односно из ЕУ, Србије, као и доста хибрида из САД", прецизирао је Пашалић.

Пољопривредник Бране Сувајац из Велике Илове на чијем је имању одржана манифестација каже да су откупне цијене кукуруза лоше, те да свој производ пласира на тржиште у зависности од висине понуде.

"Највише нам проблема ствара увоз који обара цијене. Тренутно је откупна цијена 25 фенинга, што се не може мјерити у односу на Србију, гдје су цијене више. Прије неколико дана поскупјело је и гориво, што се, такође, негативно одражава на пољопривреду, а откупне цијене се годинама не мијењају", каже Сувајац.

Он каже да је у производњи кукуруза на површини од 336 дунума заступљено шест сорти, али да највише сије "Пионир".