latinica  ћирилица
12/10/2018 |  16:10 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Требиње домаћин 5. Међународне математичке конференције

На Међународну математичку конференцију пријављено је више од 50 научних радова, а учествује више од 70 еминентних стручњака. Организатори конференције су Друштво математичара Републике Српске, Град Требиње, Министарство науке и технологије Српске и катедра за математику Универзитета у Источном Сарајеву.
Требиње- Међународна математичка конференција - Фото: РТРС
Требиње- Међународна математичка конференцијаФото: РТРС

Математичка конференција у Требињу "Савремени математички проблеми" организована је у част проф. др Миленка Пикуле, оснивача катедре за математику Универзитета у Источном Сарајеву и дугогодишњег декана Филозофскоф факултета овог универзитета.

Професор Пикула је истакао да је ово за њега велики и веома емотиван тренутак у животу, јер је веома везан за свој родни крај и Херцеговину, те да је и Друштво математичара жељело да у Требињу буде одржана ова научна конференција.

Декан Факултета за производњу и менаџмент, Душан Јокановић, истакао је да је ова конференција веома значајна, посебно за Требиње, јер учешћем иностраних професора позиционира универзитет у научној сфери. Изразио је наду да ће резултат рада конференције бити бројни значајни радови, као и зборник најбољих радова.

Градоначелник Требиња поновио је да овај град ради на реализацији плана покретања истраживачке станице у чему ће један овакав скуп и стручњаци имати велики значај.

- Ова математичка конференција и Друштво математичара Републике Српске планирали су да кроз истраживачку станицу формирају секцију за математику. У прилог томе су и овакви скупови који нам говоре да ће то сигурно бити добра база за истраживачку станицу коју планирамо да отворимо у Згоњеву у Поповом Пољу - рекао је Лука Петровић, градоначелник Требиња.

Осим тога што је препознатљиво по културним садржајима, туризму, аутохтоним производима, спортским колективима, Требиње се све више препознаје и као град у коме је наука позиционирана високо, поручио је градоначелник Требиња.