latinica  ћирилица
12/10/2018 |  17:27 ⇒ 17:28 | Аутор: РТРС

Добромировић: Милорад Додик – чувар БиХ

Можда ће на прво читање дјеловати да сам потпуно изгубио и оно мало памети што сам имао, али новоизабрани члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је својом више него убједљивом побједом на општим изборима у БиХ постао једини прави чувар те у основи нефункционалне државне творевине. Додик је, упркос до сада незапамћеној кампањи Запада – која се није зауставила ни послије избора (!) – успио да постане српски члан Предсједништва БиХ који ће, да иронија политике буде већа, бити најватренији заговорник враћања на изворни Дејтонски споразум. Јер, хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић има велике проблеме са својом матичном државом, а вјерујем да ће његов бошњачки колега Шефик Џаферовић, блиски сарадник и човјек лидера СДА Бакира Изетбеговића, више бити фокусиран на Београд него ли на Сарајево, написао је у свом тексту Милан Добромировић, уредник политичке рубрике у Информеру.
Милан Добромировић (фото: informer.rs) -
Милан Добромировић (фото: informer.rs)

Иако ово звучи, као што већ рекох, као да је Додик продао своју душу црном ђаволу зарад фотеље, заправо је јако добро за Републику Српску. Новоизабрани члан Предсједништва БиХ као своје прве политичке потезе најавио је укидање функције високог представника за БиХ и одлазак странаца из Врховног суда БиХ.

Постоји ли неки захтјев који истовремено толико брани власт у Сарајеву, а опет, исто толико користи властима у Републици Српској?

Постоји ли нешто важније у овом тренутку него извући БиХ из стега и канџи америчко-европског лобија и политичког разврата, који је годинама користио Сарајево за разрачунавање са Србијом и Србима? Можете ли смислити било који други потез који ће искоренити западне политичке лутке-крпаре, марионете које су играле како Вашингтон и Брисел нареде?

Нема сумње да ће Руска Федерација и Владимир Владимирович Путин подржати Додикову иницијативу. Бићу довољно слободан и безобразан да као пророк у покушају кажем да ни Београд неће имати велике замјерке на ово. Остаје питање да ли ће Америка и њен лидер Доналд Трамп разумјети потребу, мада мислим да због личног искуства хоће, да укине "дубоку државу" и њене рецидиве који већ годинама харају и владају у БиХ, мењајући Дејтонски споразум онако како се њима свиђа и како је њима по вољи.

Ма колико парадоксално звучи, у тренутку кад БиХ, са свим својим државним нефукционалностима, захваљујући Додику почне да личи на праву и независну државу, и Република Српска појачаће своју политичку снагу. У противном, као што Додик рече не једном приликом, БиХ не може да опстане довјека.

Извор: Милан Добромировић