latinica  ћирилица
13/10/2018 |  10:23 | Аутор: СРНА

Драги: Рим да престане да преиспитује евро

Италијански званичници морају престати са преиспитивањем евра и неопходно је да се примире у својим дискусијама око буџета, јер су већ нанијели штету фирмама и домаћинствима, рекао је данас предсједник Европске централне банке Марио Драги.
Финансије (Фото: Thinkstock) -
Финансије (Фото: Thinkstock)

Италијанска Влада води вербални рат са европским званичницима у вези са плановима за троструко већи дефицит у буџету наредне године.

"Повећање буџета у веома задуженој земљи постаје компликованије уколико почнете да преиспитујете евро. Такве изјаве нанијеле су праву штету и има превише доказа да се због тога и повећава. Резултат је да домаћинства и фирме плаћају више камате на позајмице", рекао је Драги на конференцији за новинаре на Балију, гдје се одржава годишњи састанак Међународног монетарног фонда и Свјетске банке.

Вриједност италијанских обвезница нагло су скочиле почетком јесени након што је један од вишерангираних званичника из једне од владајућих партија тврдио да ће Италија имати корист од изласка из еврозоне.

"Прво што се мора урадити јесте да се ублажи реторика, а потом се мора сачекати да се сагледају чињенице", нагласио је Драги.